Четвъртък,

Важна новина за шофьорите на стари коли в центъра на София

От: Редакция -
2656
Важна новина за шофьорите на стари коли в центъра на София
A
A
A

Столичният общински съвет не успя да приеме Наредбата за въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София. С нея трябваше да се въведат ограничения за влизане в центъра на стари автомобили или коли с нисък екостандарт. Предложението на ГЕРБ-БСП беше отхвърлено от съветниците от Демократична България, БСП, ВМРО и независимите съветници, съобщава сайтът kmeta.bg.

Предложението предвиждаше ограничаване на движението на определена екологична група превозни средства в зони от централната градска част:

Зона „Малък ринг“ – между булевардите” „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“.

Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“.

Идеята бе първото ограничение да обхване само малкия ринг на градския център, като влезе в сила от 1 декември тази година и да важи за най-замърсяващите автомобили от първа екогрупа. Това са автомобилите, които нямат екологичен стандарт. Ограниченията за влизане в големия градски ринг се предвиждаше да започнат да важат от края на 2025-а година.

“Представителите на Демократична България, БСП, ВМРО и независимите съветници демонстративно бламираха приемането на наредбата. С нея щяхме да намалим от 4 до 6 пъти основните замърсители на въздуха в София – азотни оксиди и фини прахови частици”, коментира председателят на СОС Георги Георгиев. “Липсата на подкрепа за ограничаване на най-замърсяващите коли в центъра е сериозен проблем за екологията на столицата. Явно предстоящите парламентарни избори карат колегите да мислят само и единствено популистки, а не за чистотата на въздуха в града ни”, убеден е той.

Георгиев твърди, че е направено всичко възможно в рамките на правилника за работа на градския парламент да бъдат убедени останалите съветници да подкрепят доклада, “но за съжаление не се намериха 4 съветници с чиста съвест да подкрепят чистотата на атмосферния въздух”.

Припомняме, че независимият общински съветник от “Спаси София” Борис Бонев се обяви срещу въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София още от декември тази година в този им вид, като разкритикува доклада за въвеждането им. Бонев даде брифинг и днес, преди редовното заседание на Столичния общински съвет.

“Има нужда от нискоемисионни зони в София, както по отношение на замърсяващите автомобили, така и на битовото отопление”, коментира Бонев. По думите му в предложения доклад обаче не са обхванати точките, които най-много замърсяват – например, „Орлов мост“. “Тези зони, в този им вариант, няма да доведат до промяна на качеството на въздуха, те са предвидени да действат само три месеца в годината, а замърсяването е целогодишно”, изтъква той.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com