В криза повече успяват фирмите с жена шеф

В криза повече успяват фирмите с жена шеф | StandartNews.com

Брюксел трябва ясно да разграничи бежанците от нелегалните имигранти, казва Мария Габриел

Мария Габриел е втори мандат евродепутат от ГЕРБ. Наскоро тя бе избрана за зам.-председател на групата на ЕНП в Европарламента. "Стандарт" потърси мнението на г-жа Габриел за новите й ангажименти и отговорности, както и за ситуацията в ЕП след последните евроизбори.

- Честит пост, очаквахте ли да получите зам.председателското място в групата на ЕНП в ЕП? За първи път ли България е удостоена с такъв пост?
- Не се случва за пръв път, но за пръв път е с толкова убедителен резултат. Така че в този смисъл имахме очаквания до толкова, доколкото винаги останалите партньори от ЕНП ясно са признавали водещата роля на ГЕРБ в България и като защитници на европейските ценности и на център-дясно, а и резултатът на евровота даваше допълнителни шансове. Имаше 15 кандидати, нашият резултат бе трети, което е едно много добро признание и за работата на председателя Бойко Борисов и ГЕРБ тук в България за защита на ценностите на ЕНП, и, разбира се, признание на личния труд, който сме полагали всички евродепутати в ЕНП през предишния мандат.

- Станаха ясни разпределенията по комисии. В предишния си мандат работихте много тясно с пчеларските организации у нас, но сега не сте в земеделската комисия. Изоставяте проблемите им или ги следите дистанционно?

- Най-напред, важното е, че делегацията на ГЕРБ имат свой представител в земеделската комисия и това за нас е водещо. Рамката на следващия програмен период до 2019 година вече е зададена, свършихме много работа по време на предишния мандат. Сега е много важно как тя ще бъде прилагана на национално ниво. В този смисъл голяма част от проблемите ще зависят от компетенцията на национално ниво, а ЕП ще може да бъде коректив и допълнителна трибуна - ние тази трибуна сме я осигурили. Владимир Уручев ще е член на Комисията по земеделие. А когато говорим специално за българските пчелари, бързам да ги успокоя - каузата за тяхната защита в Европа и в света е кауза, която ще продължа да отстоявам - това ще бъде една от водещите теми, които няма да изоставя. В рамките на ЕП има много инструменти, които позволяват това да се случи. Ще опитам да създам интергрупа, която да е посветена специално на пчеларството, здравето на пчелите, опазване на биоразнообразието - това ще стане ясно следващите седмици. Интергрупите са онази липсваща връзка между експертите във всички страни членки и парламентарните комисии в ЕП и ЕК, която позволява дадена тема да бъде на дневен ред, да се предлагат решения.
- Какви други отговорности и задължения ще имате сега?
- Първата комисия, в която ще съм член, е комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Там ще продължа да следя отблизо две теми. Първата е новата визова политика на ЕС с ясна икономическа ориентация, защото тя може да бъде един инструмент за управление на миграционните потоци. Няма какво да се заблуждаваме -

Европа не може да приеме цялата мизерия на света

необходимо е да работим със страните, за да могат тези хора да имат алтернатива и там, но от друга страна, да отидем към втората тема, която е изцяло свързана с убежищата, бежанците, имигрантите. Имаме много работа, а все още нямаме обща миграционна политика. Необходимо е ясно да бъде поставена на дневен ред необходимостта от по-голяма солидарност между страните членки, по-равномерно разпределение, а не страни като България понякога да усещат много голям натиск спрямо територии и население и засилване ролята на агенция ФРОНТЕКС за опазване на външните граници. От ЕНП много ясно ще настояваме да има разделение между бежанците - хората, към които имаме дълг да приемем, тъй като те не бягат от страните си от добро, но от друга страна, ясно да различим нелегалните имигранти от легалните, хората, които са само за трудова емиграция, и затова трябва много ясно законодателство. Другата комисия, в която ще бъда, е външната комисия. Там и по време на предишния мандат ясно съм показвала интереса си, включително и чрез номинацията, която имах от баронеса Аштън за ръководител на наблюдателна мисия на изборите в ДР Конго. Само преди три седмици отново бях шеф на мониторингова мисия в Конго. Тази комисия за нас е важна с няколко теми - продължаваме да следим структурирането на дипломатическата служба на ЕС. Тя трябва да се превърне в истинска структура, която да позволи да имаме координирани действия, да имаме ефикасен човешки ресурс и да имаме ясно разпределение на отговорности, за да може Европа да говори все повече и повече с един глас на международната сцена. В тази комисия ще бъдат много важни преговорите, свързани с трансатлантическото споразумение за партньорство. Тази наша цел за създаване на най-големия пазар в света - трансатлантически между Европа и Щатите, трябва да бъде съпроводена с прозрачни преговори и в тях да бъдат защитени интересите на Европа и България. Давам конкретен пример - изразявали сме вече позиция и аз отново заставам зад нея - с група депутати казваме, че т.нар.

защитени географски указания за земеделски продукти не могат да подлежат на преговори

защото за нас е недопустимо да има либерализация - това е част от нашата идентичност като европейци, част от идентичността на регионите, в които производителите произвеждат тези продукти. Също така секторът на културата и аудио-визуалният сектор - той не е стока като другите. Ще бъда и зам.-председател в комисията за жените и равенството на половете. Това е кауза, която активно защитавам още от миналия мандат. Тук имаме още доста дълъг път да извървим. Сега в този ЕП има 37% жени - увеличение спрямо миналия, където бяха 32%, но все още далеч. Тук са всички теми, свързани с кариерното израстване на жените, с възможността те да получават еднакво заплащане за труд с мъжете, представителността им в процесите по вземане на решения. Особен акцент този път ще е да популяризираме предприемачеството. Жените предприемачи са един от неизползваните потенциали на Европа за икономически растеж. Вече разполагаме с анализ благодарение на комисар Рединг от предишния мандат, който показва, че в криза малки и средни предприятия, в които жените са на ръководни позиции, се справят доста по-добре. Те са по-гъвкави спрямо работното време, по-лесно приемат и по-ниско квалифицирани задачи или труд. Важно е да продължим да говорим за успешното съвместяване между личен и професионален живот. Защото за една жена предприемач е много важно да не бива изправена пред избора да бъде добра майка или добър шеф на фирма.
- Какви са коментарите в ЕП за ситуацията в България?
- Все още не сме имали възможност да се обсъди в по-широка аудитория, но няма как да не отбележим, че безапелационно получаваме подкрепата и доверието от всички като първа политическа сила в България. Успехът на ЕНП на тези евроизбори се дължи и на голямата победа на ГЕРБ и Борисов тук, в България. Много ясен сигнал се излъчи и с доверието, което имаме като делегация, спрямо постовете, които получаваме. Българската делегация в ЕНП е изключително щастлива от това, че имаме зам.-председател и г-н Ковачев, който е член на Бюрото на ЕП.

Успяхме да получим комисиите, които сме искали

това са едни от най-важните комисии. Това са знаците, които всъщност отразяват отношението към случващото се в България. В момента големият залог е какво се случва в България, какви ще бъдат резултатите от изборите, за да може страната най-сетне отново да познае политическата стабилност, да има яснота в политическите приоритети и много ясно да се излъчи сигнал, че като членове на ЕС ние сме "за" европейско законодателство и "за" европейски ценности.
- С какво се захваща ЕП сега?
- ЕП имаше своя първа пленарна сесия, в която важното бе избирането на председател на ЕП - г-н Мартин Шулц. Много отговорен избор, възползвам се от случая да кажа, че категорично се противопоставяме на всякакво използване на изрази от типа "сделка", "споразумение" - няма такова нещо. Това е един отговорен избор за сътрудничество между двете най-големи политически сили в Европарламента- ЕНП и ПЕС, за да може да има стабилно мнозинство, за да може ЕП да функционира и по този начин да се противопоставим на антиевропейските и евроскептични настроения, които този път имат повече представители. За нас бе много важен първият дебат - успяхме да обсъдим решението на Съвета за номинацията на г-н Юнкер за председател на ЕК, чухме отчета на гръцкото председателство. И много важно - веднага се проектираме в приоритетите на италианското председателство, което много ясно представя като приоритет икономическия растеж, създаването на работни места, тук особен акцент е младежката безработица, защото не можем да си затворим очите пред вече милионите млади хора в много трудно положение. Много важен приоритет - необходимостта от обща миграционна политика - ето я и България като пряко засегната - страна пазителка на външната граница на съюза. Много важно е Европа да продължи да работи за създаване на енергиен съюз - енергийната независимост е един от важните приоритети, продължаваме темите с цифровизацията и, разбира се, във външен план - ситуацията в Украйна и Близкия изток.
- В петък Бойко Борисов се обзаложи, че Сергей Станишев ще бъде номиниран за еврокомисар. Как гледа Европа на това?
- В правомощията на правителството е да номинира своя кандидат и тук Европа не може да се намесва. Много важно е обаче в случая с България да излъчим кандидатура на човек, който е известен с европейската си ориентация, човек, който да обединява, а не да разделя. Важно е България да излъчи още от първия път кандидат, който ще носи гордост и за страната, и за Европа.
- Еврокомисар Кристалина Георгиева вписва ли се в тези критерии според Вас?
- Категорично да.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай