В Кърджали откриха Лабораторията по молекулярна диагностика

В Кърджали откриха Лабораторията по молекулярна диагностика   | StandartNews.com

Кърджали. В многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали бе открита Лаборатория по молекулярна диагностика, където ще се правят изследвания за редки болести. Новата придобивка драстично ще подбори достъпа на гражданите от област Кърджали до молекулярна диагностика и здравно обслужване, което се счита за стандартно в други по –развити страни в ЕС.

В лабораторията ще се правят тестове за СПИН, хепатит В и С, както и ще се изследват фамилни обременености за рак на млечната жлеза, рак на дебелото черво и така нар. Средиземноморска анемия- таласимия. По този начин кърджалийци ще си спестят пътуването до големи болници в Пловдив и София. Лабораторията за редки болести е оборудвана с модерна апаратура – апарат за електро-фореза, различни видове центрофуги, автоклав, лабораторни фризери, единият, от които охлажда до -250 градуса и PSR – апарати.

Лабораторията е изградена по трансграничен проект, по който МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски" си партнира със Секцията по молекулярна биология и генетика към Тракийския университет„Демокрит" в Александропулис.. „Лабораторията е много важна придобивка за здравеопазването в цялата област", подчерта д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на болницата. Той уточни, че до момента 30 лекари от региона и техни гръцки колеги са преминали обучение в университетската болница в Александропулис. Новооткрито звено ще заработи през септември, след като лабораторията бъде лицензирана.

„Генетичната лаборатория е поредната стъпка от иновативната дейност на екипа на кърджалийската болница за превръщаните й във високотехнологична", подчерта шефът на РЗИ д-р Жени Стайкова. На откриването присъства и Електра Сталианополу- гл. ас. от Катедра „Молекулярна генетика" при Тракийския университет в Александропулис. Лабораторията по молекулярна диагностика в Кърджали е създадена по проект, финансиран по Оперативната програма за европейско териториално сътрудничество с Гърция 2007 -2013 г. на обща стойност 462 хил. евро, от които 163 хил. евро за болницата в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай