В болниците продават лекарствата с 600 лв. разлика

Проверка на НЗОК откри хапчета с 23 стойности

В болниците продават лекарствата с 600 лв. разлика | StandartNews.com

Болниците са в колапс, средствата на здравната каса за тях и за лекарства са недостатъчни, а пациентите са недоволни. Според всички - политици, лекари и граждани, секторът има нужда от спешни промени. Първи на призива отговориха експертите в НЗОК.

До 600 лв. разлика в цената на едно и също лекарство за рак, което фармацевтичните компании продават на болниците, а здравната каса плаща, откриха експерти от фонда. В същото време около 130 млн. лв. няма да стигнат на НЗОК за лечебниците до края на годината. Затова от НЗОК искат да се въведе централизирано договаряне на цените на медикаментите за рак в болниците. Премиерът Пламен Орешарски също застана зад идеята.

Причината за парадоксалното разхищение на средства в момента е в лошия механизъм, по който медикаментите за рак бяха прехвърлени при правителството на ГЕРБ от здравното министерство към касата. Преместването им в НЗОК разшири достъпа на хората до лечение, но повиши безпричинно цените и доведе до необоснован дефицит в касата. Това стана, като се реши всяка болница сама да прави търг и да си договаря цените, а касата да ги плаща. "Получи се така, че в момента имаме разлика в стойността на един и същ медикамент до 600 лв.", казва Маргарита Грозданова, и.д. директор на лекарствената политика във фонда. Медикамент с пределна цена 7 377.66 лв. има единадесет различни цени, на които се продава в болниците с разлика от 0.66 лв. до 603.46 лв., сочат данните от проверката на касата. При друго лекарство за рак с пределна цена 295.69 лв. има десет различни фактури с разлика от 0.43 лв. до 98.85 лв. При трето пък с пределна цена 697.58 лв. се отчитат двадесет и три различни стойности с разлика от една стотинка до 97.58 лв. Това пряко рефлектира и в цената на терапията на пациентите в различните болници. При средна стойност на химиотерапията на човек от 786 лв. тази година в най-големите университетски болници тя варира от 1066 до 3541 лв. В същото време в не един и два общински диспансера по онкология цената на химиотерапията е изключително ниска - под 100 лв. Точните причини за тази диспропорция се търсят в момента от касата. Една от тях обаче е точно огромната разлика в цените на едни и същи медикаменти, категорични са експертите на фонда. Затова те ще настояват да се въведе единно договаряне на цените на тези медикаменти за следващата година.

'"Важно е още да се направи задължително и договарянето на отстъпки за новите и най-скъпи лекарства в извънболничната помощ", предлага Маргарита Грозданова. В момента законът дава възможности за отстъпки, но само по желание на фармаиндустрията. "Данните показват, че от 1900 позиции имаме договорени отстъпки едва за 30 медикамента", подчерта още Грозданова. В същото време в извънболничната помощ в касата от министерството преди две години също се прехвърлиха лекарства срещу рак на завишени цени. Това бе хормонозаместващата терапия, която е изключително скъпа. Общо за година заради необоснованото повишаване на цените на тези лекарства касата губи около 10 млн. лв. "Въпреки че с навлизането на нови генерични медикаменти цените падат, все още не сме стигнали стойностите, на които се купуваха в здравно министерство преди три години", допълни експертът от НЗОК.

Всички опити да се свалят цените досега срещнаха "политическа спирачка", не е ясно дали сега няма да стане същото. От касата са категорични, че трябва да спре и постоянното включване на нови медикаменти за плащане през годината. Списъкът трябва да се обогатява само веднъж, за да е съобразен с бюджета ни, настоява Грозданова.

Харчим най-много за диабет и сърце

Разходите на здравната каса за медикаменти за домашно лечение нарастват с всяка година. За първите шест месеца на тази увеличението е с 3.9% спрямо предходната.

Най-много средства се дават за диабет, високо кръвно, ХОББ, артрит и астма. Нещата в извънболничната помощ са нормализирани, вече не наблюдаваме явления като полипрагмазия, съобщи Маргарита Грозданова. Според нея обаче още няма достатъчно наблюдения от ефекта на лечението. Някои специалисти и не обръщат достатъчно внимание на пациентите, често се среща особено при хората с ревматоиден артрит, обясни тя.

ТОП 5 на разходите за хапчета

Диагноза полугодие 2012  полугодие 2013 
 Диабет  39.6 млн.  40.9 млн.
 Хипертония  31.3 млн.  30.8 млн.
 ХОББ  23.4 млн.  24.6 млн.
 Артрит  11.9 млн.  15.9 млн.
 Астма  15.01 млн.  15.6 млн.

Източник: НЗОК

Фондът плаща по 67 хил. на човек

Едни от най-скъпите заболявания като индивидуален разход за пациент са редките. От 2425 лв. до 67 610 лв. варира сумата за лечение с медикаменти у дома само на един болен. Общият разход не е толкова голям, тъй като тези пациенти са малко. Остава обаче въпросът дали тяхното лечение трябва да се поема от касата или от друга институция. По света финансирането му е извадено в специални фондове точно заради високата му стойност.

ТОП 5 на диагнозите, по които ни приемат

Клинична пътека Брой пациенти за месец 
 Рехабилитация  8177
 Остра сърдечна недостатъчност  8133
 Болести на мозъчно-черепните нерви  7607
 Химиотерапия  7370
 Раждане  4447

 Източник: НЗОК

3713 доктори на два стана

Всеки трети ще избира между болница и кабинет

Всеки трети лекар, който работи в болница, ще се наложи да избира дали да запази мястото си догодина. Това ще стане, ако се приеме идеята доктор в клиника да има само един договор, по който получава пари от касата. Предложението е една от идеите на НЗОК за промени в работата на фонда през 2014 г.

Общо 12 640 са лекарите, които работят в болниците с договор с НЗОК, сочат данните на фонда. От тях 3713 са с по два договора, а още 99 медици са с по три. От Българския лекарски съюз ще вземат решение дали са съгласни с подобна мярка на събора си този месец. С въвеждането на един договор за доктор в болница обаче ще се спре точенето на здравната каса и ще се ограничи броят на болниците, които имат договор с нея. В момента много лекари приемат леките случаи в частните си кабинети, а пращат тежките в държавните болници. Така те печелят, а държавните болници губят. Идеята е с промяната медиците да могат да работят по каса само в ДКЦ-то на болницата, където имат договор.

С въвеждането на това правило ще се ограничи и броят на болниците, които ще работят с касата, защото няма да има лекари за всички. Според повечето експерти пък големият им брой е основната пречка за подобряване на състоянието на клиниките. Само за тази година 43 са новите клиники с договор с касата. От тях многопрофилни болници са 8, специализирани - 6, медицинските центрове са 12, диализните - 2, психиатричните 15.

Сред другите идеи на касата е и преостойностяване на клиничните пътеки. Целта е да се вземе базова стойност, която да се индексира с различен коефициент според тежестта на различните диагнози.

По 1,8 млн. пациенти на година

Тенденцията на ръст на хоспитализациите не спира у нас през последните години. Изключение прави само една - 2010, когато бе спряно плащането към болниците заради икономическата криза.

Година Хоспитализации 
 2012  1.814 млн.
 2011  1.696 млн.
 2010  1.646 млн.
 2009  1.765 млн.
 2008  1.634 млн.

Източник: НЗОК

Снижават критериите за малките центрове

Здравната каса е готова да занижи критериите си за сключване на договори с малките общински болници в трудно достъпните региони. В момента здравното министерство преработва медицинските стандарти по специалности, за да се прецизират критериите за тези клиники. Очаква се те да имат и допълнителна държавна субсидия, както беше до 2009 г. в рамките на 5-6 млн. лв. общо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай