В дискотека и бар - по 1 човек на 2 кв.м

Няма да има компромиси, каза здравният министър

В дискотека и бар - по 1 човек на 2 кв.м | StandartNews.com

Властите решиха да намалят капацитета на нощните заведения наполовина, като още една мярка срещу рязкото увеличение на заразените с короновируса.

От 00,00 часа тази нощ посещенията в дискотеки и барове за развлечение на открито и закрито ще се допускат при заетост на местата на не повече от 1 човек на 2 кв. м, за да се осигури достатъчно разстояние.

Досегашната заповед разрешава 1 човек на 1 кв. метър.

Това обяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

"По този начин считаме, че ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите, за да прекъснем епидемиологичния път на предаване на коронавируса", обяви министърът, като подчерта, че до това решение се е стигнало след дълъг и конструктивен разговор.

"Там, където не се спазват мерките, ще бъдат налагани санкции. Няма да има компромис, тъй като залогът е животът на всички", категоричен бе Ангелов.

"Не искаме да затваряме държавата. Искаме мерките, които въвеждаме, да се спазват от всички", апелира той.

"Най-важното за бранша е да се запази здравето и живота на гражданите. Не бива да се допуска и ситуацията от март. Браншът няма да издържи още една подобна мярка", заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, който отхвърли възможността за затваряне на заведенията.

След срещата обаче беше заявено, че ако се налага, следващата седмица ще бъдат предложени и други мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай