Сряда,

Улесняват достъпа до социални помощи

От: Администратор -
A
A
A

От догодина социални помощи ще могат да получават и хората, които отговарят на условията, но не живеят на постоянния си адрес по лична карта. Това предвижда промяна в правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, която предстои да бъде одобрена от кабинета. Промяната да се осигурява социално подпомагане и по настоящ адрес е съобразена с препоръки на Европейската комисия и националния омбудсман по повод множество оплаквания на възрастни хора. Те са недоволни, че социалните им отказват помощи за отопление, защото не живеят по постоянен адрес.

Предвижда се също така при определяне правото на социално подпомагане застрахователните обезщетения да не се считат за доход. Няма да се считат за доход и възнагражденията на учениците, включени в дуалната система на обучение. Така бедни семейства няма да бъдат лишавани от социални помощи, от една страна, а от друга - създава се стимул деца, отпаднали от образователната система, да се завръщат в училище и впоследствие да се включат в пазара на труда.

От догодина от безработните на социални помощи няма да се изисква да полагат общественополезен труд, ако са включени в курсове за обучение, квалификация и преквалификация чрез бюрото по труда. Става дума за извършване на дейности към общината, които са 4 часа, 14 дни в месеца, като условие за получаване на социалната помощ. Няма да се изисква и полагане на общественополезен труд и от хората с увреждания, които са на социално подпомагане.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички