Удар по пушачите! От какво ще ги лишат

Може да влезе в сила от Нова година

Удар по пушачите! От какво ще ги лишат | StandartNews.com

Готви се неприятен удар за любителите на вейпа.

Правителството предлага да бъде забранена продажбата на овкусени електронни цигари. Това става ясно от внесен в Народното събрание законопроект за изменение на текстовете в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

В текстовете е посочено, че забраната ще обхване продажбата на електронни цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части.

Действащата нормативна уредба не регламентира продажбата на всевъзможните заместители на тютюна, които съдържат никотин. По този начин деца и младежи могат да ги купуват и употребяват свободно. Нараства и тревогата в обществото от употребата на такива изделия от деца, пише в мотивите на проекта.

Предвиждат се и други промени – когато нагреваемите цигари попадат в категорията на бездимните, за тях да се прилагат същите изисквания за етикетиране. Предвижда се също забрана на тютюневи изделия, които съдържат добавки в количества, които в момента на консумацията увеличават токсичния ефект, свойствата, водещи до пристрастяване.

Ако законът бъде гласуван и влезе в сила, изделията ще могат да се предлагат до не по-късно от 1 януари 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай