Учени: Животът на Земята се е зародил преди 4,1 млрд. години

Учени: Животът на Земята се е зародил преди 4,1 млрд. години | StandartNews.com

Древен циркониев кристал, открит в Западна Австралия, свидетелства, че животът на Земята се е зародил преди 4,1 милиарда години. Това е с около 300 милиона години по-рано, отколкото се смяташе досега, предадоха световните информационни агенции. Те се позовават на резултатите от изследване, публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Геохимикът Елизабет Бел и други учени от Станфордския и Калифорнийския университет, изследвали скални проби от района на планинския масив Джак Хилс в Западна Австралия, съобщават за находката на микрофосили в зрънца графит, уловени в древен циркониев кристал. Материали в графита са били обогатени с изотопи на въглерода, които обикновено се свързват с форми на живот. Находката се е съхранила в циркониевия кристал, незамърсена от последвали геоложки процеси, обясняват изследователите. Според специалистите тя е свидетелство за зараждането на живот на Земята преди 4,1 милиарда години.
Досега учените предполагаха, че историята на живота на Земята е започнала преди 3,8 милиарда години под формата на едноклетъчни организми. Смята се, че първите хора на планетата са се появили едва преди 200 000 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай