Учени ще изследват сънищата на полярници за връзка с отвъдното

Рецепти за паниран тюленски мозък и омлет от яйца на пингвини са в книгата за местната кухня, казва проф. Христо Пимпирев

Учени ще изследват сънищата на полярници за връзка с отвъдното | StandartNews.com
  • Трева расте на Антарктида, пингвините изчезват, защото няма лед
  • Рецепти за паниран тюленски мозък и омлет от яйца на пингвини са в книгата за местната кухня, казва проф. Христо Пимпирев в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

За 30-ти път българска експедиция заминава за Антарктида, като този път целта й е и да бъде построена нова научна лаборатория на полюса. В началото тръгват хората, които трябва да поставят основите на лабораторията, като те ще пътуват с кораб на чилийските си колеги, тъй като нашият е на ремонт. През януари ще заминат учените, които трябва да направят научни изследвания по седем програми, съгласувани с МОН."За 30-ти пореден път наши полярници се отправят към Белия континент, към онази малка България, която те изграждат с много любов, с възрожденски устрем, с любознателност към науката и към чудесата на природата", посочи президентът Румен Радев в приветствието си на церемонията по връчването на българския флаг. Той заяви, че благодарение на дългогодишните усилия и далновидността на нашите изследователи, България се нареди сред полярните държави и продължава да утвърждава своето авторитетно място на Белия континент и на световната карта на научните достижения.

  • Носим цимент за нова научна база на Ливингстън
  • Половината остров е богат на полезни изкопаеми - мед, злато
  • Надявам, че нашият кораб ще тръгне след ремонта през октомври догодина

 

- Проф. Пимпирев, какво ще извърши първата група от антарктици, която ще отиде на остров Ливингстън?

- Задачата на първата група е да налеят основите на новия научен лабораторен блок в полярната ни база. В следващите години там трябва да възникне нова научна лаборатория. Те пътуват с кораб на чилийските ни колеги, но имат много багаж. Голяма част от цимента трябва да бъде свален, както и другите материали. Така че първо ще работят тези 15 души, които основно ще свършат работата по основите на лабораторния блок. А едва след това в края на август ще отпътуват учените, които ще трябва да правят изследвания по общо седем проекта, одобрени от МОН.

- Кои са те?

- Те са в няколко групи, като част от тях са свързани предимно с биологическите науки. Част от тези изследвания са свързани с климатичните промени, защото с намаляването на леда намалява и популацията на пингвините. Онези от тях, които се размножават само на базата на леда, след неговото намаляване съответно намаляват броя си. В същото време онези пингвини, които създават потомство в каменни гнезда, увеличават потомството си, защото вече имат повече земя.

- А има ли нови видове, например растителни, които се появиха?

- Да, на Антарктида вече расте трева.

- Какви са другите Ви проучвания?

- Две от тях са медицински. Едното е свързано със сънищата - много полярници, които идват тук, споделят, че сънуват свои починали близи, но като живи. Искаме да изследваме на научна основа как се развиват техните сънищата, дали имат нещо общо с други светове. Изследователите са учени, сред тях има неврохирург.

Всъщност ние ще започнем това изследване едва в края на януари, когато основите на лабораторията вече бъдат поставени, за да могат първите работници да се върнат с кораб и след това вече да започне периодът на научните разработки. Другата медицинска разработка е свързана с въпроса доколко слънчевата радиация влияе върху кожата ни. Тъй като, знаете, на Антарктида тя е много по-силна. Имаме и проект, който ще изследва сеизмичната активност в региона, където има действащ вулкан. Именно и затова строителството на станцията в региона трябва да бъде поставено на много сериозни основи. А другият проект е свързан с перспективата за намиране на полезни изкопаеми. Този район, където те са в изобилие, е извън базата и нашите двама геолози ще работят на палатки. Доказано е, че половината остров Ливингстън е богат на полезни изкопаеми - мед, злато. Това са невъзобновяеми източници, които, като свършат, трябва да се върнем към конските каруци. Ако те свършат, не можем да си направим един мобилен телефон, защото всеки мобилен телефон има медна жичка. Нито пък автомобил.

- Вие сте съавтор на една книга "Антарктическа кухня", която описва кухнята на Антарктида. Кое е най-любопитното в нея?

- Книгата включва кухните на 29-те бази на Антарктида. Дадени са рецепти от 29 шеф-готвача, които приготвят в базите храни, които са най-близки до местната кухня на съответната държава. Така че това е представяне на световната кухня, тъй като всяка база се стреми да бъде най-близо до своята национална кухня. Но книгата ни е интересна и с погледа в миналото - тя разказва и каква храна са яли първите изследователи, пионерите на Антарктида, в края на 19-ти и началото на 20-ти век.

- Какво са яли?

- Какво да ядат, освен пингвини и тюлени. В книгата има рецепти примерно на паниран тюленски мозък и омлет от яйца на пингвини. Те са нямали с какво друго да се хранят и е съществувал риск да умрат от скорбут, още повече, че експедициите им са траели по две години и половина. В момента, когато сме презадоволени от храни, има хора, които отиват да задоволят собственото си удоволствие. И просто са нямали избор.

- Какво готви шеф-готвачът на българската база, какво ядете?

- Неща, максимално близки до българската кухня. На Нова година задължително се прави капама. Както и баница, но имайте предвид, че там няма готови кори и си я точим сами. Всичко с продуктите е така планирано, че да стигне за целия престой на експедицията. Всичко да бъде скромно разчетено.

- Имаше проблем с нашия кораб, кога ще пътува отново?

- Проблемът не е с кораба, просто той трябва да мине на ремонт, след като три години не е плавал и е бил във Варненското езеро. Бави се заради процедурата по обществени поръчки, но се надявам, че през октомври догодина ще тръгне, ще мине през Босфора, Дарданелите, Гибралтар и накрая ще стигне до Антарктида, с което България ще се доближи до Великите морски нации.        

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай