Вторник,

И учените с писмо в подкрепа на Иван Гешев

185
И учените с писмо в подкрепа на Иван Гешев
A
A
A

Академици и учени излязоха с отворено писмо по повод дебатите около кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.
 
Позицията е под надслов: Кому е изгодно да не бъде номиниран и евентуално избран за гл. прокурор Иван Гешев?
 
През последните дни в публичното пространство се надигна неудържим поплак от малки, но шумни, групи граждани, които протестират срещу номинацията на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България. Свикнахме вече в любезното отечество да се протестира за щяло и не щяло, с повод и без повод, смислено и безсмислено, интелигентно и плебейски настървено и пр., и пр.

Не бихме били изненадани и този път, ако не съзирахме като вдъхновители и организатори на процесите не до там почтени и принципни персони, обслужващи предимно интересите на няколко грантови структури, които необезпокоявани от официалните държавни институции вече години наред извършват покушение срещу българската национална идентичност и тровят обществения морал със своята арогантност, алчност и войнстващ нихилизъм.

В такива случаи винаги е необходимо да се зададе главният въпрос – кому е изгодно? И наистина на кого е изгодно да не бъде номиниран и евентуално избран за главен прокурор Иван Гешев? Най-разтревожени, вижда се, са соросоидите и някои олигарси, които има от какво да се страхуват. Те не предоставят никакви аргументи срещу професионалните качества на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, но тръбят денонощно, че не било демократично да има само една кандидатура.
 
Иначе същите тези хора по най-демократичен начин участваха в разграбването на националното богатство през последните тридесет години, прикривайки се в синьо-червено-жълтата мъгла на прехода и представяйки се като невинни младенци, целите в бяло…

Струва ни се, че единственият критерий за такъв висок пост трябва да бъдат професионалните качества на кандидата, почтеността и разбира се, безстрашието, храбростта и целеустремеността да се изправи дори и срещу силните на деня (от каквито и партийни разцветки да са те) в името на строгото спазване на конституцията, законите и високите нравствени принципи, които движат цивилизованите общества.
 
акад. Благовест Сендов 
акад. Константин Косев 
акад. Георги Марков 
акад. Ячко Иванов 
акад. Тодор Николов 
акад. Дамян Дамянов 
член-кор. Драга Тончева 
член-кор. Иван Гранитски


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията