Учен скочи срещу "липсващото" турско робство

Излиза, че Ботев, Левски, Раковски и Бенковски са се борили срещу един „период на поданство”, пише акад. Петър Иванов до учените от БАН

Учен скочи срещу "липсващото" турско робство | StandartNews.com

Отворено писмо до учените от  БАН, което разбива опита петвековното турско робство на България да се обозначи като „период, в който българите са били поданици на Османската империя”, написа акад. Петър Иванов. Той е доктор и професор по социална психология.  На места се изписва с титлата "академик" придобита от сдружението с нестопанска цел Българска академия за наука и изкуства (БАНИ), където е директор на Демографския институт.

Д-р Петър Иванов написа писмото, публикувано от "Лентата", по повод  Отворено писмо до МОН и до НС относно термина за обозначаване на периода на петвековното турско робство. Ученият критикува колегите си, че още в преамбюла на писмото си определят официално периода на петвековното турско робство на България като „период, в който българите са били поданици на Османската империя”, нищо повече.  Според Иванов това е  глупав евфемизъм, оскверняващ идеята за Национално-освободителното движение и Възраждането у нас по онова време, никой досега не си е позволявал да ползва.

Излиза, че Ботев, Левски, Раковски и Бенковски са се борили срещу един „период на поданство”, пише акад. Иванов.

„Поданик” е термин, който внушава смиреност и благочестива почит, и даже обич, към господаря-владетел, внушава, освен подчинение, още и приемане на собствения статут с гордост и достойнство. Казваме „поданик на Нейно Величество Кралицата” или „поданик на Османската империя”, и това само по себе си звучи гордо и достолепно. Нима не знаете, какъв е бил статутът на всички българи по онова време? Те са „рая”. И като християни, неверници, са длъжни, по Корана, където в Деветата сура се заповядва буквално: „Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах… и не изповядват правата вяра – докато не дадат налога (джизя) безусловно и с покорство” (9:29). Ако българите са поданици, те трябва да са равноправни на всички поданици на султана. А те не са, те са рая, гяури, неверници. Тях ги държат в покорство, с тях се сражават, насилват ги, убиват ги. Българите дължат десетки данъци, които другите не дължат, насила работят ангария, вземат им децата за еничари, вземат Хубава Яна и т.н.", се казва в писмото.

Според него българите през този период не са били „поданици”, били са рая, били са роби на турците. България е била поробена страна, това е. И този период е период на робство.

 Според д-р Петър Иванов, изводът, че „съжителството” ни с поробилите ни турци имало „позитивни страни”, е циничен.

"Излиза тогава, че Априлското въстание е било срещу позитивни неща и е било голяма грешка, а тези, които са участвали, са били тъпанари", пише още той.

И припомня за кланетата във Велико Търново, Батак, Стара Загора. Ученият оборва и твърдението, че „българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр.” "Най-обидното във вашето Отворено писмо е за израза „турско робство”. Той бил, казвате вие, измислен от „идеолозите на българското национално движение”. Нима не става дума за националните ни икони Отец Паисий, Раковски, Ботев? Защо по такъв гаден начин пропускате да кажете цялото понятие „Национално-освободително движение”, а казвате „национално движение”? Защо премълчавате истини?", гневи се Иванов. И пита: "Разбирате ли какво означава твърдението, че  „изразът турско робство е терминологично непригоден”? Означава, че всички възрожденски песни – „Стани, стани, юнак балкански”, „Боят настана, тупкат сърца ни”, Ботевите пламенни стихове, националната епопея „Под игото”, тефтерчето на Васил Левски, „Записките” на Захария Стоянов и др. са всъщност, според вас, негодна работа, тъй като са пълни с терминологични непригодности".

Според Петър Иванов предложението да се използва термина „владичество”, е неуместно.  "Вашият тълковен речник определя „владичество” като „върховна политическа власт, управление”. Терминът произхожда от глагола „владея” и от „владение”, означаващи съответно „имам нещо, притежавам” и „притежание на нещо с право да се използва и да се разполага с него”. Какво представлява един човек или един народ, който е притежание, владение на султана и на турците, които са завоювали това свое притежание с огън и меч, с насилие и кръв? Този човек и този народ са поробени от турците, те са роби. А периодът, преди да се освободят, периодът, когато са поробени от турците, се нарича, безспорно, турско робство", отсича Петър Иванов.

И не е османско, а е точно турско.

Осман е първият султан на турската империя (1299-1324).

Не е логично да казваме „османско робство”.

Турците и Ердоган могат да си се наричат както си искат, но за нас тези хора са турци, империята, която ни е поробител е „турска империя”.

И робството ни е „турско робство”.

И още нещо да ви кажа, терминът „владичество” е свързан с „обладать” (Фасмер. М. Этимологический словарь. Т. І., Москва, 1986 г., стр. 327).

Звучи ми като фройдистки термин.

Намирам, че е много обидно, в нашите родни учебници да пише за обладаване на майка България и да караме младите българи да учат за този период на обладаване, владичество, да учат за курбан байряма вместо за Великден и т.н.

Та, с една дума, повече без никакви чудесии, никакво съжителстване, присъствие, поданство, никакво владичество, никакво обладаване!

Въпросният период се нарича „турско робство”.

Толкоз!

Както го е наричал народния поет Иван Вазов!

Нас, българите, народният поет Иван Вазов („Обичах те, когато бе робиня и влачеше позорния хомот!”) ни вълнува повече и го считаме за доста по-голям авторитет от историка на свободна практика Кети Незнамкояси и от платените разкрачени (виж снимката с мюфтията) държавни „учени” в БАН.

Акад. Петър Иванов, Демографски център към БАНИ


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай