Тъжна вест! Напусна ни знаков роден журналист

Отиде си на 75-годишна възраст

Тъжна вест! Напусна ни знаков роден журналист | StandartNews.com

На 75-годишна възраст ни напусна дългогодишният журналист Вечеслав Тунев, който в последните си изяви в професията работеше като редактор в международния отдел на в. „Монитор“.

Роден на 21 май 1948 г. в Пловдив той завършва Английската гимназия в града, а по-късно и Международни икономически отношения във Висшия икономически институт във Варна. От 1971 г. до 1975 г. бе в Центъра за международни прояви към Комитета по туризъм. От 1976-а до 1988 г. работи в БТА, като изминава пътя от репортер до главен редактор на отдел „Международна информация“. Два пъти е бил и кореспондент на БТА в Атина (Гърция), пише flashnews.bg.

От 1998 г. до 2001 г. Вечеслав Тунев бе завеждащ отдел „Свят“ във в. „Монитор“, след което от септември 2001 г. до април 2003 г. е главен редактор на в. „Дума“. В последствие той се завръща в „Монитор“, където остана и до неговия край.

През 1986 г. е удостоен с наградата „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти, а на 25 януари 2015 г. – с Голямата награда „Сирак Скитник“ за 2014 г. по повод 80-ия рожден ден на БНР.

Венци, както всички колеги го наричаха, ще остане завинаги в сърцата ни като най-сладкодумният разказвач. Натрупал богат житейски опит у нас и в чужбина, той винаги имаше точната история за точния момент. Учеше с любов младите на журналистическия занаят, но и не се срамуваше да иска помощ от тях за всички новости, които трябваше да усвои в последните си години като редактор.

Опелото ще се състои на 19 август, събота, в 12:30 часа в храма „Свети Седмочисленици“ в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай