Турция ухажва нашите ученици

Турция ухажва нашите ученици | StandartNews.com

Дуалното обучение ще има своя прощъпалник от следващата учебна година. Това стана ясно по време на дискусията на вестник "Стандарт" и КРИБ "Да! На българската икономика", която се проведе миналия четвъртък в Панагюрище. Как то ще се отрази на връзката между гимназии и фирми, какво трябва да се промени в нормативната уредба и как най-големият сервиз в Европа ухажва наши ученици, "Стандарт" попита директора на Професионална гимназия по транспорт "Макгахан" инж. Антония Гаврилова.


Работихме с "Бентли" и "Порше" в най-големия сервиз на Европа, казва инж. Антония Гаврилова

- Г-жо Гаврилова, по време на дискусията на "Стандарт" и КРИБ за дуалното обучение вие споменахте, че то може да върне в клас децата от социално слаби семейства, които сега отпадат в последните класове на гимназията, за да си търсят работа. Голям ли е този проблем?

- По принцип социално слабите деца винаги започват да търсят работа в 11 и 12 клас. И една дуална система на обучение е много подходяща именно за такива ученици, които имат някакви финансови затруднения. Благодарение на нея в последните два класа ученикът ще може да работи и в същото време ще има възможност да наваксва с обучението. При нас такива ученици не са много. Ние им обясняваме, че ако си търсят работа, тя трябва да бъде почасова, така че да не пречи на учебния им процес. Имаме и отпадащи ученици, които отиват с родителите си в чужбина и повече не се връщат. Но има и такива, които работят със семействата си някъде на запад, но когато има изпити за самостоятелна форма на обучение, се връщат да ги вземат и завършват при нас.

- Вашето училище имаше готовност за дуално обучение, въпреки че то няма да стартира там...

- Ние имаме такава готовност, защото по програма ФАР обучаваме учениците чрез модулна форма, която е една от предпоставките за обучението в дуалната система. Абсолютно всички наши производствени практики са изнесени във фирми, защото това е реалното обучение на учениците. Имаме договори със "София ауто", това са "Опел", с "ОК супертранс", с "Авто мотор корпорация", тоест "Ситроен", с едното представителство на "Рено". В момента преговаряме с "Пежо" за сключване на договор за обучение. Нашите ученици имат възможност да провеждат истинска производствена практика а не само да отбиват номера.

Освен това имаме учебни работилници, които разполагат с доста добра техника, макар и недостатъчна. Имаме договори с "Бош", те са ни доставили техника, която прави пълна диагностика на двигателя на автомобила. Ако по някой проект успеем да оборудваме по съвременен модел и останалите си кабинети за автомобилна мехатроника и електрообзавеждане на транспортна техника, ще бъде прекрасно.

- Как се отразява на учениците практиката в реална работна среда?

- Първо, на тях им е интересно. Второ, всички тези фирми, които изброих, избират наши ученици, които са били на практика там, и впоследствие им предлагат работа. Особено при "Рено" - сигурно около 80% от работниците са наши ученици. В "София ауто" също имаме, синът на предишния собственик също беше наш ученик - Мишел Георгиев. Той е и състезател по картинг от международен ранг.
Нещата са обвързани - от тези практики и фирмите, и ние сме доволни. Проблемът е обаче, че когато отидем при тях за финансова помощ, и те самите са затруднени да ни помогнат поради кризата. Иначе казват "Елате, ще ви научим, ще ви помогнем", но нямат възможност да го направят финансово. А има проекти, които изискват съфинансиране, каквото ние не можем да намерим. Така заради едни недостигащи 20 000 лева не можем да усвоим 100 000. Имаме проектна готовност, но не и финансиране

- Достатъчен ли е стартът на дуалното обучение в 15 гимназии, за да се проследи ефектът от него?

- По принцип дуалната система е много добра. Бизнесът трябва да е обвързан с обучението, трябва винаги да се знае не само мнението му, но и той да апробира това, което ще отиде на работа при него. Не знае дали 15 гимназии ще бъдат достатъчни, но се изисква да има много силна икономика, за да може дуалното обучение да тръгне на повече места. На този етап то тръгва само в толкова училища, в колкото има възможност да бъде финансирано, макар и частично, от нашето министерство, както и от някои по-мощни фирми, които имат достатъчно средства, за да отделят пари за обучението на кадрите.

- Ваши ученици караха изнесена практика в Турция, как ги посрещнаха там?

- През практика в Турция минаха две групи ученици - веднъж 20 и след това още 10. Те работиха в най-големия сервиз в Европа, който е съизмерим с поне половината сервизи на територията на София, събрани на едно място. Там приеха нашите ученици много радушно. Наставниците им не се притесняваха, че децата ще работят на скъпа техника. Те работиха с "Порше", с "Ауди", с "Бентли", с "Крайслер" -въобще със скъпи марки, при това произведени в последните една-две години, което още повече вдига цената на автомобилите. И въпреки това нашите деца работиха добре, работниците бяха много доволни от тях. Дори предложиха на някои от учениците, ако си уредят визовия въпрос, да отидат при тях, за да им осигурят както работа, така и по-нататъшно обучение.

- Как гледате на идеята на просветния министър Тодор Танев за професионални колежи след гимназията?

- Тук трябва много добре да се изпипат нещата. Всъщност професионалните колежи биха могли да бъдат и към професионалните гимназии. Могат да са и към частните колежи, които съществуват в момента. Но не всички частни колежи имат нужната материална база, за да могат да поемат обучението за такава висока степен на професионална квалификация, каквато иска професор Танев. Те могат да го поемат до степен да се провежда някакво съвместно обучение. В момента ние правим точно такъв опит за съвместна дейност с един частен колеж. Имаме обвързване и с фирмите, и с международните нормативни документи, както и връзка между частен колеж и държавно училище. Но все още нямаме окончателно решение по въпроса, на този етап сме само на ниво проект. Да се надяваме, че ако не тази учебна година, то следващата ще успеем да се преборим. Наистина е нужна да се диференцират втора, трета и четвърта степен на професионална квалификация. Да се знае, че, да речем, учениците, които имат по-нисък успех, които нямат достатъчно знания и умения, ще имат право да защитят втора степен на професионална квалификация. В държавните образователни изисквания изрично е казано какво трябва да знаят, какви компетенции трябва да имат, какво трябва да могат да правят, за да получат тази степен. Някои от тях от пети-шести път изкарват тройката на държавни изпит.

- Трябва ли да има промени в нормативната уредба, за да заработи дуалното обучение?

- Има доста подзаконови нормативни актове, които би трябвало да се променят. На този етап старият Закон за народната просвета, който имаме, както и старият Закон за професионалното образование и обучение не са достатъчни, за да изчистят цялата нормативна уредба, която е нужна за дуалната система. Би трябвало да има допълнителни нормативни актове, допълнителни инструкции за приложение, да се регламентира обвързаността с различните институции. Ако щете, даже с една инспекция по труда. След като един ученик ще работи в предприятие, би трябвало да има някаква обвързаност даже и от гледна точка на здравословни условия на труд, защото той е под 18 г.

- Ще имате ли нови паралелки тази година, какъв е интересът към Вас?

- Има интерес, но по принцип по-малкият брой завършващи седмокласници също дава отражение. Затова има някакво притеснение дали ще успеем да направим приема. Ние сме подали за план-прием три паралелки след седми клас, като едната е специалност "Автомобилна мехатроника", другата е "Автомобилен техник", третата е "Електрообзавеждане на транспортна техника". След осми клас имаме четири паралелки, при които допълнителната е "Монтьор на транспортна техника". "Техник по транспортна техника" е на модулен принцип след осми клас. Въпреки многото затруднения при набирането на учениците за задочни паралелки, след осми клас ще имаме и паралелка в задочна форма на обучение

Тя е на модулен принцип и точно заради това казвам, че паралелките в задочно обучение могат спокойно да бъдат в дуална форма. Да работят в предприятието през по-голямата част от времето и само в определени периоди да идват на очни занятия и изпити по общообразователните предмети и теоретичната подготовка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай