Турция не е тежест, а предимство за ЕС

Турция не е тежест,  а предимство за ЕС | StandartNews.com

Мерките ни спасяват България от голям наплив на бежанци, казва посланикът на Турция Сюлейман Гьокче.

- Похарчихме над 8 млрд. долара за мигрантите
- Поставихме световен рекорд по избирателна активност на последния вот
- Целите и действията на Русия невинаги съвпадат
- Всички партии обсъждат промяна на конституцията

- Ваше превъзходителство, защо на парламентарните избори през юни управляващата ПСР не можа да получи абсолютно мнозинство в парламента, а на последвалите неотдавна избори това се случи?

- Главната причина за спечелването на неотдавнашните парламентарни избори в Турция от управляващата Партия на справедливостта и развитието е прагматичният избор на турските избиратели. В основата на това е стремежът на хората към стабилност и сигурност. 50 процента от избирателите подкрепиха ПСР, т.е. всеки втори избирател даде своя глас в тази посока. Това е нещо, което е рядко срещано, защото тази партия е от 13 години на власт. През това време имаше много парламентарни избори, местни избори и избори за президент. Може да кажем, че това е световен рекорд за една демократична страна. Защото да получиш подкрепата на 50 процента от гласовете на избирателите след толкова продължителен период на власт е наистина голям успех. Това трябва много внимателно да се анализира и в Турция подобен анализ е в ход. Ако се върнем отново към вашия въпрос, трябва да подчертая, че отговорът е в избора на хората за стабилност, нуждата от сигурност, за икономическо развитие, за провеждане на реформите. Защото, както е известно, след изборите на 7 юни, се надигна голяма терористична вълна.


- Каква е вероятността с новия състав на парламента в Анкара да се реализира идеята президентът да получи по-голяма власт?

- Още е много рано да се говори по тази тема. На този етап много общественици, представители на политическата класа изразяват различни мнения. Но тези мнения още са само спекулации, защото официалните резултати от изборите не са оповестени. Те ще бъдат обявени следващата седмица. По сегашните неофициални данни, по които народните представители ще положат клетва, управляващата ПСР печели 317 мандата, като не се очаква тази цифра да се промени. В конституцията са залегнали някои минимални прагове. Така че, за да бъдат извършени конституционните промени, това може да стане при реализирането на тези минимални прагове. Президентска система всъщност означава конституционна промяна. А това налага постигането на консенсус, което е заложено в конституцията. По този въпрос не бих могъл да направя коментар, защото той би бил политически. Ние трябва да установим каква е ситуацията, а не да коментираме. Но за да е ясно на читателите на "Стандарт", трябва да отбележа, че в дневния ред на всички партии стои въпросът за конституционна промяна. Промяна, която да се извърши по демократичен начин с по-голямо представителство. Трябва конституция, която да отговаря по подобаваш начин на условията през 2015 г. Но това изисква постигането на консенсус и разбирателство. Как ще се развие този процес, очакваме да видим.

- Някои партии от опозицията вероятно също могат да подкрепят промяната в конституцията.

- Да, това е възможно. В Турция избирателната активност на тези избори бе над 85 процента. От 57 милиона регистрирани избиратели 48 милиона са гласували. В чужбина от 3 милиона избиратели над 2 милиона са гласували. Тази мащабна избирателна активност придава на изборите политическа легитимност и е израз на съгласие.

- Кризисната ситуация в Сирия е сериозен проблем и за Турция. Какво ще се случи по-нататък в тази разбита страна, където сложно се преплитат различни интереси?

- Това е много важен, но и много сложен и труден въпрос. С външната намеса, ситуацията в Сирия стана по-сложна. Първо, Сирия не е само проблем на региона, а и световен проблем. Вторият аспект е , че ако не се търси разрешение на проблема в самата Сирия, то той не би могъл да бъде решен и няма да може да бъде възпрепятствана бежанската вълна. Преди началото на кризата населението на Сирия беше 21 милиона души, над 12 милиона от хората бяха прокудени от своите родни места. 4,5 милиона от сирийците бяха принудени да се изселят в чужбина. Значителна част от тях се намират в Турция, Йордания и Ливан. Една по-малка част са в Египет, Ирак и някои европейски страни. Така че проблемът става все по-сложен. Турция е приела най-много чужденци на своя територия. По прогнози на ООН в края на тази година около 2,5 милиона души ще се намират на територията на Турция, макар и всички да не притежават статут на бежанци, дори някои от тях да имат само временен статут. От тези приблизително 2,5 милиона малко над два милиона са сирийци. Има и иракчани. Има много хора с различна етническа и религиозна принадлежност. Има християни, мюсюлмани, язиди. Това е хуманитарен въпрос. Ние от самото начало подходихме принципно, като отворихме вратите си и приютихме тази бягащи и търсещи убежище хора. Няма в света друг подобен пример. От 4,5 години досега, за да отговори на потребностите на тези хора, Турция похарчи над 8 милиарда долара. Международната помощ, оказана на Турция за този проблем е 417 милиона долара, като по-малко от половината от тази сума идва от ЕС.

- Възможен ли е според Вас преходен период към нов режим в Сирия с оставането на власт на Башар Асад?

- Нашият подход вече е обявен. Не би могло да се мисли за преходен период с Башар Асад. Досега в Сирия загинаха над 300 000 души, като за смъртта им е отговорен именно Асад. Това го знае целият свят. Той използва химически оръжия, което също се знае от целия свят. Данни за това има в ООН.

- Какъв тогава може да бъде преходният период в страната?

- В този период във властта в Сирия трябва да вземат участие опозиционните партии с една широка представителност. С течение на времето разделението и пукнатините се увеличават. Това дава възможност за радикализиране и за тероризъм. Всички страдаме. Защото когато има липса на авторитет и власт, се случват точно такива неща. Когато стотици хиляди загиват, десетки хиляди изчезват, много хора са подложени на репресии и ранените са многобройни, това е една социална травма. Така че сирийският проблем няма скоро и лесно да бъде разрешен. Като си спомним за случилото се по-рано в Афганистан, може да си направим сметката.

- След намесата на Русия в сирийския конфликт какви са отношенията между Анкара и Москва?

- Тази ситуация не е лесна. Русия е важна за нас съседна и партньорска страна. Имаме многопластови отношения и в много сфери си сътрудничим, но за съжаление намесата на Русия в Сирия не помага много за решаването на проблема там. Сирия е само едното измерение на отношенията ни с Русия. Целите, които декларира Русия, и нейните действия невинаги съвпадат. Поради тази причина ние сме загрижени и споделяме своята загриженост, обсъждаме тревогата си с Русия и с всички други страни. Да, Русия е играч в Сирия. Но има и други играчи. В крайна сметка Русия е преграда пред вземането на решения от ООН, защото има право на вето в Съвета за сигурност. Поради това международната система в този аспект е блокирана, но въпросът, разбира се, ще намери решение, това е само въпрос на време.

- Проектът "Турски поток" е също в контекста на многопластовите връзки на Турция с Русия. Каква е перспективата на тази тръба, преговорите за която видимо са в застой.

- Според руските официални източници, Русия изчаква да види какво ще бъде отношението на новото правителство в Анкара по този проект. Турция е вторият най-голям клиент на "Газпром" в Европа след Германия. През 2014 г. Турция закупи от Русия 30 милиарда кубически метра природен газ. Потреблението на Турция е около 55 милиарда куб. метра и всяка година нараства с няколко милиарда. През идните години потреблението ще достигне 80 милиарда куб. метра. В европейски мащаб се очаква Турция да бъде най-големият потребител на природен газ. Всичко това ще окаже влияние при развитието на проекта "Турски поток".

- В Турция вече има над два милиона бежанци, чиято цел е Европа и по-специално Германия. Какви мерки вземат турските власти за възпиране на мигрантите, които искат да минат през България?

- Въпросът има две измерения. Една значима част от сирийците, които преминават през Турция на път към Европа, не са от сирийците, живеещи в Турция. Това е път за спасение на голяма част от тези бежанци, които живеят при лоши условия в страни като Йордания, Ливан и др. Това е едната група бежанци. Втората група са от страни като Афганистан, Иран, Пакистан, Бангладеш. Те използват Турция като междинна държава в техния маршрут. Турция създава много добри условия, което е една добра мярка за предотвратяване на пътуването на тези бежанци. Последният аспект е, че морските граници на Турция са около 10 000 км. Почти невъзможно е да се контролира всяка една точка на тази морска ивица.

- А бежанците, които идват в България?

- Техният брой не е голям. Те са няколко хиляди души. През последните три месеца бежанците, пристигнали в Гърция, са половин милион. Тази година турските власти и турската брегова охрана спаси 70 000 бежанци. Причина бежанците в България да са малко са и мерките, взети от турските власти. С българските власти работим в тясно сътрудничество по този проблем. Българското правителство полага значими усилия в тази насока. Но на проблема трябва да се гледа през много по-широк спектър. Това е европейски проблем, който не засяга само Турция и България и не може да бъде решен самостоятелно от Турция.

- Как вижда Анкара решаването на бежанската криза. Каква трябва да е ролята на ЕС?

- Турция работи с ЕС по една "Екшън програма", работата, по която още не е приключила. Преди обаче да се стигне до източника на проблема, решение не може да се вземе. Източникът е в самата Сирия, а проблем номер едно е режимът в Дамаск. Освен това в Сирия трябва да бъдат създадени обособени зони за сигурност, за да могат хората там да живеят в сигурност в страната си. Ние предложихме да се създадат в Сирия зони за сигурност с определена дълбочина от граничната ивица. Тази година се очаква броят на бежанците, пристигнали в Европа и предимно в Германия да достигне 1 милион. Това е голяма цифра. Идват и имигранти от Африка, но аз говоря за общата цифра. Ако тези проблеми не бъдат разрешени в основата си, в източника си, догодина цифрата ще бъде още по-голяма и ще нараства и през следващите години. Такива са прогнозите на ЕС. Затова трябва да се разработи на широка основа един мащабен план. Иначе ще продължаваме да говорим.

- Европейската комисия критикува Анкара по различни въпроси. Продължава ли Турция да се стреми към членство в голямото европейско семейство?

- Турция е страна със значим принос за ЕС. Тя не е тежест, а предимство за ЕС. Тя е страна, която генерира стабилност, икономическо развитие, растеж, заетост, мир, сигурност и просперитет. 20 години след края на Студената война Турция остава като остров на сигурността. Много държави от бившия СССР се разпаднаха. Бяха възобновени противоречия и конфликти, които бяха стихнали по-рано. Като пример мога да посоча Балканите, Украйна, Кавказкия регион. Тези неща се случат в региона около нас. Към това може да се добави и огънят, който гори в Близкия изток. На този фон Турция изнася сигурност и мир към съседите си. Това е валидно и от гледна точка на Евросъюза. Несъмнено ЕС ще бъде по-силен с наличието на Турция. И Европа трябва да вземе това политическо и стратегическо решение. В преговорния процес на ЕС с Турция имаше забавяне и блокиране. Причините за това са ясни - поставят се умишлени прегради, чието преодоляване зависи от политическата воля. Когато тя е на лице, тогава процесът ще се ускори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай