Цар на диетите поема ВМА

За Крум Кацаров казват, че лекува не само с умение, но и с отношение

Цар на диетите поема ВМА | StandartNews.com

Висок и сериозен, с появата си полковник доц. Крум Кацаров всява респект. Всеки обаче бързо установява, че зад внушителната му външност се крие весел и толерантен човек, който бързо печели симпатиите на всички. И все пак това е само една от причините, поради които колегите му са единодушни, че трудно може да се намери по-добра кандидатура от неговата за наследник на ген. Стоян Тонев. Освен че е сред "най-консенсусните" личности в болницата, той е добър дипломат, защото е гъвкав и съобразителен. Освен това има невероятно адекватни реакции в критични ситуации, а това е нужно на всеки истински лидер. Друг голям плюс за бъдещето му поприще е неговият дълъг опит в болницата и познаването до болка на работата в нея, спецификите и проблемите й.

Второ поколение лекар полковникът попада сред военните още от медицинската скамейка. След като завършва висше, той специализира една година във ВМА. Последвали две години работа като началник на медицинската служба в Петрич, а през 1986 г. спечелил място за клиничен ординатор във ВВМИ. От 2005 г. става началник на Клиниката по гастроентеропогия, а няколко месеца по-късно и зам.-шеф по лечебната част на ВМА в София.

От 2007 г. досега пък е заместник по учебно-научната дейност на болницата. На практика той е дясната ръка на генерал Стоян Тонев. Вижданията му за развитието на болницата и дори за пътя за постигането им са в унисон с тези на генрала. Не напразно той е сочен и като негов фаворит за наследник. Посочването му за следващ шеф на ВМА дори стана с усилията на ген. Тонев.

Освен че е подходящ за администратор обаче, полковникът е и истински лекар. Далече преди името му да гръмне покрай очакваното оглавяване на една от най-добрите болници в страната, той стана известен като изключително добър гастроентеролог. Доц. Кацаров е част и от звездния екип за чернодорбни транспланатации на ВМА. След като минат през ножа на проф. Никола Владов, грижите за пациентите поема доц. Кацаров. Дори кабинетите на двамата лекари са един до друг. Няма и как да е иначе, след като делят отговорността и времето си в помощта към хората. Освен с уменията си обаче полковникът ги лекува и с отношението си. Неговата сърдечност, достъпност и тънко чувство за хумор са половината от рецептата на успешната терапия. За да е здрав човек, той трябва да изпитва радост от живота, работата и обкръжението си, категоричен е той в житейското си кредо. Признанието, че строгите диети и здравословни забрани понякога работят в обратна посока, пък автоматично печели симпатиите на пациентите му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай