Цачева ще бие поне с 300 000 гласа аванс на първи тур

Цачева ще бие поне с 300 000 гласа аванс на първи тур | StandartNews.com

В тандема на БСП Радев е редник в политиката, генералът е Йотова

Премиерът Бойко Борисов обяви вчера, че ако ГЕРБ загуби първия тур на президентските избори, кабинетът му ще подаде оставка. Какви са шансовете на Цецка Цачева, ще има ли балотаж и кой ще го спечели - "Стандарт" потърси мнението на социолога Юлий Павлов.

- Г-н Павлов, вие професионално наблюдавате всички президентски кампании в новата ни история. Цецка Цачева ли беше най-успешния кандидат на ГЕРБ, тя ли ще бъде майката на нацията, както я определи Бойко Борисов?

- Не знам дали тя беше най-успешният кандидат на ГЕРБ, или най-избираемият. Оставям настрана метафората за майката на нацията, но това няма да попречи на г-жа Цачева да бъде избрана и да бъде един много успешен президент. Макар и избрана с по-малка разлика от следващият, отколкото Йорданка Фандъкова, например.
Цачева е западен тип политик, прагматик, има вече създадени много добри международни контакти като шеф на парламента. Всичко това ще й бъде от голяма полза.

- Каква ще бъде разликата между сегашния държавен глава Плевнелиев и Цачева, ако тя стане президент?

- Ами най-малкото Цачева ще води единна външна политиката с правителството. Няма да имаме две външни политики както беше в последните две години от президентството на Росен Плевнелиев.

- Премиерът Борисов обяви, че ако партийният тандем не победи на първи тур, правителството ще подаде оставка. Доколко това е рисковано изказване или напротив ?

- Не бих го нарекъл рисков ход. По принцип президентските и местните избори не трябва да се обвързват с парламентарните. Но тези президентски са специфични. Тези избори ще бъдат чисто партийни, особено на първи тур. И затова би било логично, ако ГЕРБ загубят на първи тур, да има оставка. Това на практика ще бъде един вот на недоверие. Към партията, а не толкова към кандидата. Именно поради тази причина – че изборите ще бъдат партийни, че дълго време основните политически сили не издигаха кандидати, не очаквам изненада. Кандидатът на ГЕРБ ще има два пъти повече гласове отколкото кандидата на БСП. Която и кандидатура да беше издигнал ГЕРБ, щеше да има на първи тур една и съща подкрепа. Цецка Цачева може и да е по-малко успешен вариант при балотаж, но това няма да й попречи да го спечели.

- ГЕРБ дали е в състояние да мобилизира членския си състав и симпатизантите си и да достигне 1,3 млн. гласа, колкото събра Плевнелиев на последните избори?

- Вероятно ще бъдат по-малко, тъй като интересът към политиката намалява, да не забравяме, че и населението на България също намалява – с около 50 000 души годишно. Избирателите вече са по-малко. Очаквам резултат за ГЕРБ между един милион и 1,1 млн. гласа.

- Какви са предимствата на Цецка Цачева пред другите кандидати за президент?

- Преди всичко това, че е кандидатура на ГЕРБ. Изборите са чисто партийни. Въпреки че не обяви кандидатура до оня ден, ГЕРБ отдавна води кампанията - чрез своя лидер Бойко Борисов, който е и министър-председател и чрез успешните си министри. Докато изоставащите – в случая БСП, за да наваксат трябваше много по-отдавна да извадят своя кандидатура и то популярна фигура.

- За Ген. Румен Радев казват, че на практика не е кандидат на БСП. Той дойде от средите на АБВ, лансира го Корнелия Нинова, но го издигна инциативен комитет.

- Точно така. И това ще бъде проблем за БСП. Бойко Борисов беше абсолютно прав когато каза, че БСП нямат кандидат за президент, че Илияна Йотова е кандидатът на БСП. Радев може да е генерал в армията, но е редник в политиката. Там генералът е Илияна Йотова. Освен това Радев не е разпознаваем извън актива на БСП. А да имаме предвид, че на бюлетината няма да пише БСП, няма да пише и генерал Радев, а само Румен Радев. А голяма част от симпатизантите на левицата живеят с убеждението, че малкото му име е генерал. А сега ще видят написано само един Румен и един инициативен комитет. Така че резултатът за БСП ще бъде по-малък от очакваното. При деклариран вот за БСП до 900 000, Радев няма да вземе повече от 650 000. Хайде, 700 000 души максимум.

- Коя е най-възможната двойка на балотажа, ако приемем че ще има със сигурност втори рунд. Цачева срещу Радев?

- Цачева е 100 процента сигурна. Ако има балотаж. А балотаж ще има. Дори и някой от кандидатите да получи над 50 процента от гласовете. Това не е достатъчно. По закон трябва да са гласували и повече от половината избиратели по списък, за да бъде зачетен вотът. А те са около 7 млн. Със сигурност 3,5 млн. души няма да гласуват на първи тур. По моите прогнози ще гласуват максимум 3,2-3.3 млн. Така че балотаж със сигурност ще има и 100-процентов участник в него ще е Цецка Цачева с нейния подгласник Пламен Манушев. На 99-процента за финалния рунд е сигурен Румен Радев с Илияна Йотова.

- Изключвате ли Красимир Каракачанов да яхне бежанската вълна и да достигне до балотаж?

- Оставям му един процент все пак. Не е абсолютно невъзможно, но е много слабо вероятно. При положение че 1 млн. най-малко ще гласуват за ГЕРБ, около 600 хил. за БСП, кандидатът на националистите може да вземе максимум 400-450 хиляди гласа. Пряко сили 500 хиляди. така че няма как да изместят двойката на БСП. Трябва да стане някакво чудо, трябва Радев сам да се простреля в крака, за да го изпреварят. Няма как патриотите сами да се преборят за второто място, трябва Радев да аправи грандиозен гаф.

- За Цачева и Радев ясно, по-нататък какво ще бъде класирането на първи тур?

- Трети най-вероятно ще бъде Красимир Каракачанов, четвърти Трайчо Трайков. За петото място вече ще има борба. Вероятно Калфин има по-големи шансове от Дончева и от Жорж Ганчев. Орешарски, ако получи явна подкрепа от ДПС също може да се класира. А защо не и Светльо Витков. Той има силен протестен вот.

- Като говорим за протестен вот, възможна ли е изненада на втори тур – вот антиГЕРБ и Радев президент?

- Много слабо вероятно е да има изненада.

- Защо?

- Защото отпадналите кандидати – на патриотите и на реформаторите, поради участието си в правителствената коалиция или в подкрепата си за нея, ще подкрепят Цецка Цачева на втори тур. Специално за реформаторите, дори да няма специален призив от отделните партии, самите им избиратели дори да не подкрепят ГЕРБ много повече не харесват БСП. Така че ще гласуват за Цачева. ДПС също няма да подкрепи кандидата на БСП. ДПС или ще даде, макар и негласно подкрепа на ГЕРБ, или ще играе неутрално, но в никакъв случай няма да подкрепи БСП. Подкрепата на втори тур за Цецка Цачева ще бъде много по-голяма. Радев ще разчита само на малка част от процентите на Калфин и Дончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай