Трябва ли да сложим Ковид-ваксина на детето? Говори топ експерт

В края на март очакваме втората версия на разрешените ваксини, съобщи проф. Илко Гетов

Трябва ли да сложим Ковид-ваксина на детето? Говори топ експерт | StandartNews.com

Трябва ли да сложим Ковид-ваксина на децата си? Отговор на този въпрос, който си задава всеки родител, даде проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

ВИЖ ОЩЕ: Министър разкри ще минат ли децата на онлайн уроци

Съветвам родителите на деца да не се колебаят и да ги ваксинират, така те няма да се изолират от обществото, каза проф. Гетов в интервю за бТВ.

В края на март очакваме втората версия на разрешените ваксини, съобщи проф. Илко Гетов. Според ЕК и СЗО следващите дози - 5-а, 6-а и т.н., васкини не е работеща тактика, а трябва нова версия на ваксините, което се очаква да стане. Европейската агенция по лекарствата е една от най-рестриктивните в света, затова са разрешени само 5 ваксини от наличните над 15 в света, уточни проф. Гетов.

Не разбирам защо някои наричат ваксините експериментални течност. А как ще нарекат енергийните напитки или течността в електронните цигари? Не е ясно, възмути се ученият.

Не е вярно, че 80% от българското население не подкрепя епидемиологичните мерки. Хората у нас са разделени на 3 еднакви части: на антиваксъри, често някои от тях са трансваксъри (ваксинирани, които отричат ваксината), на колебаещи се за ваксините и на ваксинирани, допълни проф. Гетов.

Според него консервативните учени са за по-сторги мерки и вероятно на заседанието при премиера в сряда ще ги поискат - например носене на маски навън, както е по света.

Вярвам на професорите Витанов и Агрирова, добри професионалисти. Мангъров не разбира от мерки, но е клиницист и име в педиатрията, обяви Гетов.

Когато се базираме на медицина и медицинна фармация, няма как за говорим за масажи и др. средства, каквото препоръчват антиваксерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай