Тромпети свирят в Града под липите

Тромпети свирят в Града под липите | StandartNews.com

Стара Загора. „Да засвирят тромпетите" – това е мото на втория джаз фестивал, който ще се проведе от 13 до 15 юни в Града на липите.

Във второто издание на джаз форума има елитно присъствие на музиканти не само от България, но и от Великобритания, Полша, Колумбия, САЩ, Русия", посочи зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Сред тях са полското трио „Мачей-фортуна", Михаил Йосифов-бенд, със солист английският тромпетист Жерар Презенцер, Братя Владигерови-квартет, които водят със себе си американския тромпетист от руски произход Алексндър Сипягин и испанския китарист Хуан Гарсия- Херерос и др. Авторитета на българския джаз ще защитават Биг-бендът на БНР, който води със солист холандския тромпетист Ерик, Влуминас, квартетът FlyMeToTheMoon, военния Биг-бенд на Стара Загора.

Джаз фестивалът вече има и своя музикална емблема, той ще бъде открит със специална увертюра „Песента на тромпетите" на известния ни джазмен Любомир Денев. Парчето е написано специално за феста и ще бъде изпълнено от артистичния директор на форума Венци Благоев и 12 млади тромпетисти от националното училище за музикални изкуства „Христина Морфова" в Стара Загора.

„Нощта на всички тромпети" пък е наречен един от джемсешъните, с участието на всички тромпести във фестивала. Една от фестивалните вечери пък е посветена на големия Луис Армстронг.

По време на целия фестивал всяка сутрин в централния парк „Пети октомври" ще се вихрят детски матинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай