Тренчев: Докато търсим нов пилот, самолетът ще катастрофира

Тренчев: Докато търсим нов пилот, самолетът ще катастрофира | StandartNews.com

- Г-н Тренчев, преди време изразихте съжаление, че българите вече не протестират заради идеи, а само заради социални проблеми. Как ви се струват сегашните протести?

- За да има толкова силна мотивация за протест, причината е в голямата си част икономическа. Защото тази безперспективност, която кара хората да излязат на улицата, дълбоко се корени в икономическата несигурност. Когато напрежението в една система е достатъчно голямо, то може да се взриви от нещо съвсем различно.

- Наблюдателите обаче правят разлика между протестиращите, които излязоха през зимата, защото не могат да си платят сметките за ток и парно, и сегашните протестиращи.

- Истината е, че България има страхотни проблеми, които не се решават. Ето например иска се нов избирателен кодекс. Това не може да стане без парламента, колкото и нисък рейтинг на обществено доверие да има. На хората им писна от задкулисие. А то може да се преодолее единствено с обединените усилия на голяма част от хората. Чувам, плашат ни, че може да се стигне до гражданска война. Аз честно казано, не вярвам. Защото за да мотивираш хората в една гражданска война, трябва да има идеи, които някои споделят, а други - не. В България няма идеи от такъв мащаб. Ако попиташ някой: Добре, ти искаш гражданска война, а кой ще утрепеш?, ще видите как ще засекат.

- За справедливо общество, за равнопоставеност - не са ли големи идеи?

- Това са добри идеи, но са много общи формулирани. За да може да се постигне тази цел, трябва да се конкретизира. Какво означава справедливо общество? Нещата стават много сложни - това означава механизми на управление, които да гарантират тази справедливост, означава съдебна система, която да въздава справедливост, в икономиката да се отнасят справедливо към играчите на пазара, хората да имат възможност да участват във взимането на решения. Най-лошото е, че ние се променяме на скокове, революционно, със забравяне на старото, без новото да е подготвено. Само че хората искат нещата да се сключват в предвидимо за тях време и са нетърпеливи. В момента политиците са много уплашени и са готови на всякакви отстъпки на обществото. Дали са искрени? За мен по-скоро не. На нас основният ни проблем е, че традиционните политици гледат на политиката като най-бързото средство за забогатяване. Хората затова негодуват, защото знаят, че политиците всъщност говорят едно, а правят друго. За много от проблемите вече не можем да упрекваме западната криза. Те са в резултат от наши решения.

- Защо властта направи толкова грешки? Говори се за задкулисие и зависимости?

- Зависимости в политиката винаги е имало. Сега обаче политиците действаха толкова грубо, че хората не можаха да го понесат. Опасявам се, че зад кадър текат тежки икономическо-индивидуални войни, няма как по-конкретно да се изразя. Защото чрез политиката определени групировки си нанесоха много сериозни удари един други. И се боя, че може да се стигне до стрелба.

- Бойко Борисов заяви вече, че се готви арестът и убийството му.

- Нямам информация, не мога да коментирам. Но се опасявам, че тази конфронтация, която обществото схваща в отделни моменти, е зловеща и не изключвам възможността да се стигне до стрелба.

- Политици или икономически лица ще бъдат жертви?

- Политическите и икономическите неща вече са толкова преплетени, че е трудно да се разбере къде започва едното и къде свършва другото. Икономическите кръгове винаги са дърпали конците на политиците. Така че политиците аз ги броя за една неразривна част от тези кръгове.

- Има ли бъдеще кабинетът "Орешарски"?

- Политиците направиха нещо безпрецедентно в сряда. Не бях чул наш политик да признае грешка. Само че това не успя да постигне ефекта, който може би целяха - да успокоят хората. Социалноикономическата програма на кабинета "Орешарски" звучи добре. В голямата си част тези мерки отдавна ги искаме. Не съм сигурен обаче откъде ще се намери ресурса, за да бъдат изпълнени.

Най-общо казано, всички ние сме в един самолет, който е в твърде тежко състояние. И ако оставим без пилот този самолет, той със сигурност ще катастрофира. Въпреки че и с пилот може да катастрофира, но все пак има някакъв процент вероятност да приземи самолета.

- Протестиращите обаче искат нов пилот.

- Там е въпросът, че докато се търси нов пилот, самолетът може да катастрофира. Нови пилоти се търсят в една малко по-спокойна ситуация. Аз нямам политически пристрастия, но виждайки как поради безвластието след оставката на Бойко Борисов се задълбочават нещата, се опасявам, че ако няма кой да взима решения, то тогава социалната експлозия ще бъде неизбежна. Сега ни помага благоприятният летен сезон. Но когато дойде есента, тогава вече с цялата си сериозност ще лъснат икономическите проблеми. И ще се отприщи такава мотивация, че всичко ще бъде пометено. Все още има шанс да бъдат взети решения, които да започнат да оправят нещата в тази безкрайно забъркана ситуация. Но само ако слушат хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай