Трайков: Проблемът ни е, че не се играе по правилата

Предпочитам ляво мислещ от десен мошеник, твърди бившият министър

Трайков: Проблемът ни е, че не  се играе по правилата  | StandartNews.com

Бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов" Трайчо Трайков сдаде поста с шумен скандал през март миналата година. Сега той е сред новите лица от Гражданския съвет на Реформаторския блок.
Пред "Стандарт" той коментира ситуацията у нас и новата си роля.

- Г-н Трайков, защо се съгласихте да станете част от Гражданския съвет на Реформаторския блок?

- Проблемите на България се коренят в базови неща, с които никое правителство досега не успя да се справи. Дори ако говорим за икономическото развитие и доходите на една нация, влияние оказват не толкова конкретни икономически решения, колкото способността на държавата да гарантира законността и честната конкуренция. Има доказана с изследвания връзка между качеството на работа на институциите и богатството на обществата. В този смисъл сред големите проблеми у нас са тези, свързани с начина на избор, отчитане и взаимен контрол на държавните органи. Един пример за това е прокуратурата, която е независима до границата на пълната безотчетност. Там всички чукаме ма дърво да се падне добър главен прокурор. На другия полюс е ДКЕВР, на която всеки зам.-министър се чувства в правото си да нарежда. Подобни въпроси за липса на баланс стоят пред КЗК, КФН, КРС и др. Заявката на хората, които са се събрали в РБ, е да решат тези базови проблеми. Същите очаквания имаше и към правителството на ГЕРБ и затова аз приех да участвам в него, но тогава се плъзнахме по повърхността.

- Защо смятате, че сега ще се получи?

- Защото виждам такава воля и експертиза в хората от гражданския съвет и в партиите от блока, които доброволно отстъпиха значителна част от партийния си суверенитет за общите цели.

- Защо избрахте да помагате на десните, а не на БАСТА?

- Дори е несериозно да ме питате. Иначе - за да се върна на важната тема - основният дебат в момента не трябва да е по отношение на лявото и дясното, дали трябва да има повече държава или по-малко, въпросът е тя да е силна и ефективна в налагането на правила. Това означава равни възможности за участие в обществени поръчки, справедливи и предвидими решения при съдебен спор, гаранция, че някой конкурент или клиентелата на някоя партия няма да използва мафиотски прийоми, за да ти вземе бизнеса. Данък печалба и останалите по-конкретни неща са второстепенни. Казвам го, за да обясня защо в РБ доминира дясното, но има и партии като Зелените и БЗНС. Смятам, че у нас има свестни хора както вляво, така и в дясно. Чувствам се по-солидарен с човек с ляво мислене, който споделя основните ценности на демокрацията, отколкото с десен мошеник.

- Кои грешки на ГЕРБ не бихте искали да повтори РБ?

- ГЕРБ започна със силни заявки за реформи и изключителна обществена подкрепа. Имаше уникален шанс за място в историята, бяха направени и немалко добри неща, но в крайна сметка и обществото и много от симпатизантите и членовете на партията останаха разочаровани до степен сега ГЕРБ да не се припознава като алтернатива на управляващата коалиция. Основната причина е, че ГЕРБ не само не спря, а дори засили ерозията на институциите. Няма да е честно да се дистанцирам напълно от ГЕРБ, но в своя защита ще кажа, че разбиранията си отстоявах и тогава, а и сега те не са се променили съществено.

- Смятате ли, че ГЕРБ ще си вземе поука, дали е възможно да се стигне да едно партньорство с РБ?

- Аз съм убеден, че поуката е взета, поне сред мислещата част, въпросът е какво следва от това като поведение на ГЕРБ. Там има и леви и десни, и умни и глупави, и почтени и недотам. ГЕРБ не е еднородна маса, но е критично важно свестните хора да успеят да се наложат. Това обаче е работа на самата партия, така че спирам да коментирам.

- Някой яхна ли протестите - ГЕРБ или РБ?

- Всички много се пазиха да не бъдат припознати в такава роля, поне до един момент. Самите хора, които протестират, заявиха, че не биха подкрепили никого, но приемат подкрепа от всеки, който споделя ценностите на демокрацията и цивилизацията не само на думи.

- Защо стигнахме до тази политическа криза?

- Всяко ново правителство започва с очаквания и доверие, че ще свърши точно това, за което си говорим. И всяко минава през поредица от тестове, които преодолява с различен успех или се проваля. Просто това се провали още на 4-ия ден и на всички им е ясно, че няма нужда да се чака още 4 години.

- Как оценявате работата на това правителство чисто експертно?

- Експертното бледнее на този фон. Бих могъл например да кажа, че в това правителство моят наследник е мислещ човек, макар и да намирам някои от решенията му за спорни или неправилни. Начинът, по който решиха да повлияят на цените на тока, е неустойчив и ще ги удари в носа. Защото те разшириха финансовата дупка, която съществува в енергетиката, като взеха пари от другия джоб на хората, а те ще трябва да се връщат с лихвите. Да не говорим, че от административното намаление на цената най-облагодетелствани ще са най-богатите, които консумират най-много енергия.

- Как разчитате заявките за рестарт на АЕЦ "Белене" от страна на Сергей Станишев?

- Проектът вече е доказано ненужен и вреден в икономически, стратегически и енергиен план и би довел до увеличение на цените за потребителите. Всички говорители по темата се опитват да се харесат или оправдаят пред някого, в тази група включвам и хора от предишното управление.

- Смятате ли, че актуализацията на бюджета беше нужна и прозрачна?

- От гледна точка на обществото - не непременно, макар и това да не беше перфектният бюджет. От тази на правителството - жизнено необходима, защото им трябват пари за бързо и непрозрачно харчене. Които, естествено, ще връщаме години наред.

- Ако правителството подаде оставка, това няма ли да повлияе още по-зле на бизнеса?

- За фирмите е важно да се намират в предвидима, стабилна и добра за правене на бизнес среда. Сега нито едно от трите условия не важи. А по-голямата част от обществото смята, че това правителство не може да реши тези проблеми.

- Влошава ли се икономиката ни?

- Не мисля, че има драстично влошаване в ситуацията. Българската икономика е балансирана, с доста положителни тенденции, които се стремяхме да стимулираме. Сред тях е развитието на отрасли с висока добавена стойност. Това е най-добрият начин да се увеличат печалбите, средствата за реинвестиране, заплатите и пенсиите. Но след като е решен проблемът с институциите, за който говорих. Сега бизнесът гледа да се позиционира според една от двете стратегии - или ако ще има нещо общо с държавата да се пригоди към задкулисието, или пък да търси ниши, които го държат настрани от държавата. Но това е избор по неволя, истинският синергиен ефект става тогава, когато той може да разчита, че държавата ще си свърши работата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай