Транспортните болници ще тестват лекарства и медицинска апаратура

Транспортните болници ще тестват лекарства и медицинска апаратура | StandartNews.com

Правителството измени Правилника за устройството и дейността на многопрофилните транспортни болници към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. С промените се предвижда сред дейностите, които многопрофилните транспортни болници извършват, да се добавят клинични изпитвания на лекарствени продукти и медицинска апаратура, тъй като болниците разполагат с удостоверения за извършване на тази дейност, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет (МС).

Създават се и нови възможности за осъществяване на консултативна помощ на моряците по телефон. До момента съществуваше изискването тази помощ да се осъществява с радиовръзка, но тъй като в транспортните болници нямат радиовръзки се налага добавянето на новата форма.

Отпадат дейностите по предпазване на работещите в транспорта от вредности, тъй като тази дейност се осъществява от службите по трудова медицина.

Предлаганите изменения биха допринесли за осигуряването на финансови средства за дейността на болниците при стриктно спазване на законовите изисквания за това, както и биха дали гаранция за качеството на оказваната от болничните структури медицинска помощ в зависимост от съответното ниво на компетентност, определено с действащите в страната медицински стандарти, пише още в решението на МС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай