Събота,

Голяма драма с пшеницата

От: Редакция -
4755
Голяма драма с пшеницата
A
A
A

От началото на пожароопасния сезон в Ямболска област са унищожени 131 декара пшеница при възникнали пет пожара. Почти двойно повече са и пожарите в сухи треви, храсти и отпадъци. Възникнали са и три пожара в стърнища. Това съобщи началникът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Кольо Гяуров.

По думите му, пожарите в земеделски масиви тази година бележат сериозен ръст. Миналата година не е възникнал нито един пожар в нива за същия период. Последният случай е от 14 юли в землището на село Стара река, община Тунджа. Сигналът е получен около 2:00 часа. Въпреки незабавната намеса на огнеборците, изгорели са около 40 дка с пшеница. Причините за възникването на огъня се изясняват. Образувано е досъдебно производство.

По-голям е и общият брой възникнали пожари до момента – 113, като има един загинал. За същия период през 2021 г. пожарите са били 98, с един загинал. От началото на юни т. г. са възникнали 66 пожара в сухи треви и бунища, а през същия период на 2021 г. - 34 подобни произшествия. 

Рискът от пожари в момента е силно увеличен, тъй като жътвената кампания продължава, влагата в почвата намалява, а температурите се повишават с всеки изминал ден. „Апелираме за особено внимание при боравеното с открит огън около житните полета, както и при туристически разходки в гората“, каза още началникът на ПБЗН – Ямбол.

В помощ на огнеборците в четири от петте общини на областта – Тунджа, Стралджа, Елхово и Болярово са сформирани доброволчески отряди. Осигурена е необходимата техника, включително и високопроходима за труднодостъпните райони. 

По информация на БТА.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички