Голяма драма с пшеницата

Последният случай е от 14 юли в землището на село Стара река, община Тунджа

Голяма драма с пшеницата | StandartNews.com

От началото на пожароопасния сезон в Ямболска област са унищожени 131 декара пшеница при възникнали пет пожара. Почти двойно повече са и пожарите в сухи треви, храсти и отпадъци. Възникнали са и три пожара в стърнища. Това съобщи началникът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Кольо Гяуров.

По думите му, пожарите в земеделски масиви тази година бележат сериозен ръст. Миналата година не е възникнал нито един пожар в нива за същия период. Последният случай е от 14 юли в землището на село Стара река, община Тунджа. Сигналът е получен около 2:00 часа. Въпреки незабавната намеса на огнеборците, изгорели са около 40 дка с пшеница. Причините за възникването на огъня се изясняват. Образувано е досъдебно производство.

По-голям е и общият брой възникнали пожари до момента – 113, като има един загинал. За същия период през 2021 г. пожарите са били 98, с един загинал. От началото на юни т. г. са възникнали 66 пожара в сухи треви и бунища, а през същия период на 2021 г. - 34 подобни произшествия. 

Рискът от пожари в момента е силно увеличен, тъй като жътвената кампания продължава, влагата в почвата намалява, а температурите се повишават с всеки изминал ден. „Апелираме за особено внимание при боравеното с открит огън около житните полета, както и при туристически разходки в гората“, каза още началникът на ПБЗН – Ямбол.

В помощ на огнеборците в четири от петте общини на областта – Тунджа, Стралджа, Елхово и Болярово са сформирани доброволчески отряди. Осигурена е необходимата техника, включително и високопроходима за труднодостъпните райони. 

По информация на БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай