Топ синоптици с предупреждение! Какво ни се готви

Най-вече за тези, които отписаха зимата

Топ синоптици с предупреждение! Какво ни се готви | StandartNews.com

Мнозина решиха, че вече зима няма да има.

Това обаче е опасна заблуда. Водещ британски прогнозист казва, че има "значително повишен риск" от метеорологичния феномен, който причини завръщането на "Звяра от Изтока" през 2018 г. в Обединеното кралство през Новата година, предаде Метео Балканс.

Въпреки името, внезапното стратосферно затопляне (SSW) причинява рязко падане на температурите в Обединеното кралство и може да доведе до широко разпространен сняг.

Той описва кога промените в полярния вихър карат студения въздух да се втурва надолу, въздействайки на струйния поток и потенциално създавайки блокиращ модел, който може да задържи снега и студа заключени на място за продължителен период от време, уточняват синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

Прогнозистът на Exacta Weather, Джеймс Мадън смята, че това бихме могли да видим през януари. Той каза тази седмица: 

"Наскоро имаше някои доста добри до силни индикатори за голям SSW, който ще се случи през първата половина/началото на януари, и ако нещата си дойдат на мястото, както се очаква след това, много части от Обединеното кралство може напълно да очаква да се окаже във фризера и да бъде непрекъснато осеян със снежни явления и някои тежки студове за продължителен период от края на януари и през февруари, включително много по-меките части на юг от страната.

Имахме събитие на SSW по-рано тази година, което донесе "малко вкус на сняг и студ миналия март", според Мадън, но прогнозистът казва, че това е било "твърде малко, твърде късно". Този път може да не е така.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай