Търсим инженери и IT специалисти

С минимална заплата тук се преживява трудно, признава Никола Шмит

Търсим инженери и IT специалисти | StandartNews.com

Добре дошли ли са българите в Люксембург след 1 януари? И много или малко са 2000 евро заплата в херцогството? "Стандарт" разговаря с министъра на труда, заетостта и имиграцията Никола Шмит.

- Г-н Шмит, страхувате ли се от вълна от български работници?

- Вече отворихме трудовия си пазар за страните от Централна и Източна Европа. Не е имало наплив и, честно казано, и сега не очаквам българите и румънците да се втурнат да търсят работа тук.

- Каква е ролята на чужденците в люксембургската икономика?

- Ролята на чужденците е от особено значение. Във Великото херцогство 1/3 от работещите са местни, а останалите 2/3 са чуждестранни граждани. Над 40% от тях живеят в съседните ни страни. Те пътуват всеки ден от Франция, Белгия и Германия, за да работят. Останалите чужденци живеят тук, което означава, че люксембургците са малцинство на трудовия пазар. Нашият трудов пазар е отворен. 54% от населението са местни, а останалите са чужденци. Но и нашият трудов пазар изпитва затруднения през последно време безработицата се увеличи на 6%. На хората без квалификация им е трудно да намерят работа. 50% от безработните са нискообразовани.

- Можете все пак да се похвалите с най-високата минимална заплата в Европа...

- Трябва да направим едно уточнение. Минималната заплата е едно, а стандартът на живот - друго нещо. Социалният минимум възлиза на 1921 евро и той изглежда вероятно твърде висок като доход за българите. Тук обаче не се живее добре с подобно заплащане, защото е много скъпо. Наемът на малък апартамент е 1000-1200 евро.

- За кои сектори имат нужда от работна ръка?

- Нуждаем се от висококвалифицирани кадри. Има работа за инженери, компютърни специалисти. Трудовият пазар основно се нуждае от хора с добра квалификация. Безспорно има работа и за желаещи да работят в селското стопанство.

- Ще се възползвате ли от възможността българи и румънци да работят при вас?

- Отварянето на трудовия пазар е основен елемент в процеса на европейската интеграция. Люксембург се е възползвал от това, тъй като този факт ни помогна да имаме една по-динамична икономика. Ако я нямаше тази свобода на движение, днес нашата икономика нямаше да може да се похвали с 380 000 работни места в държава, където населението наброява 520 000 души. На практика работните места са 2/3 повече, в сравнение с населението.

От 80-те години населението нараства. благодарение на имиграцията, която е основно европейска. Над 20% са чужденците. Така че, чужденците, които идват без необходимата квалификация, се записват в бюрото по труда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай