Свободата на върха на... @

Свободата на върха на... @ | StandartNews.com

IT експерти на бунт срещу повече власт на корпорациите в интернет. Половин милион европейци с петиция за защита на правата в мрежата

Странен, според някои дори ненужен дебат се завихри през последните седмици в социалните мрежи за свободата на интернет. До степен, че на сайта savetheinternet.eu вече е събрана петиция с подписите на близо половин милион европейци. А инициаторите на кампанията - EDRI, Access Now и Initiative fоr Netzfreiheit, призовават потребителите да подкрепят виртуалната кампания. Защото в противен случай телекомуникационните регулатори ще дадат на големите корпорации много власт да се разпореждат с това какво може и какво не може да се направи онлайн.

Подписката продължава в реално време до 14.00 часа в понеделник - 18.07.2016 г. Институциите в Брюксел гледат с внимание активността на интернет обществото и се въздържат от официален коментар дали правата на европейците за неограничен достъп до информация, пазаруване онлайн, социални мрежи и т. н. са застрашени. Само лаконично припомнят, че в края на 2015 г. ЕС прие законодателство за свободата на мрежата. Както и че Регламентът съдържа добри принципи. Но е факт, че са оставени вратички, които биха могли да застрашат свободата на мрежата.

Инициаторите на сегашната кампания са категорични, че законодателите са оставили на телекомуникационните регулатори отговорността за тълкуването на текста.
А на 30 август в Брюксел Органът на европейските регулатори в областта на електронните съобщения - ОЕРЕС (или както е популярно да се изписва - BEREC,en, б.а), ще обобщи нещо като правилник за прилагане на въпросния Регламент.

Е, опасенията са, че точно в т.нар. правилник за приложение може да се постави рамка, привилегироваща някои сайтове за сметка на други. На едни трафикът да се бави, защото не си плащат на телекомите, другите - големите, да са напред. И така ще разруши основните принципи на мрежата - свобода и равнопоставеност.

Мрежовата неутралност е принципът, че интернет доставчиците следва да се отнасят по един и същи начин към всички сайтове, платформи и онлайн приложения. Което означава, че те не могат умишлено да блокират или да забавят конкретни уебсайтове или услуги. През юни представители на ЕП и на страните членки постигнаха неофициално споразумение по текста на регламента, който засяга приложението на принципа на практика.

Правилата предвиждат възможността да бъдат предлагани специализирани услуги както на крайни потребители, така и на компании, които са склонни да платят повече за получаването на предимство в онлайн трафика. Според текста обаче тези платени услуги не могат да бъдат предлагани, ако ограничават трафика и скоростта за другите потребители и сайтове. Приоритет може да бъде даван обаче при прехвърляне на важни здравни данни, при провеждане на хирургически операции от разстояние, за управлението на автономни коли без шофьор и за предотвратяване на терористични нападения.

Парламентът дава свобода на националните регулатори, които ще следят за прилагането на правилата, да решат дали тази практика да бъде позволена в съответната страна, или не. Експертите припомнят, че неутралността на интернет е предмет на регламента на ЕС, с който паднаха цените на роуминга. Но и още: "двете теми са били "пакетирани" в едно, дали нарочно, дали от глупост, но в крайна сметка едното (неутралността на интернет) стана жертва на другото".

Нещо повече, IT специалисти са категорични, че на пръв поглед по процедурни причини темата с неутралността е претупана. И са категорични, че лобито на телекомите си е завоювало подарък - регламент, в който неутралността на интернет е заявена, но не е гарантирана. Оставят се възможности на националните регулатори да определят правилата. Пак според експерти в сектора от различни държави, ако темата се "зарови под килима", то телекомите ще могат да дават приоритет на едни услуги пред други. И обвиняват корпорациите, че се скрият зад благородни послания, като нуждата от сигурна връзка към услуги за спешна помощ или служби за сигурност в момент на кризи. Което е полезно, но това далеч не е всичко, за което ще ползват възможността за приоритизиране.

Лобистките интереси не търсят дебат

Божидар Божанов е един от най-изявените млади IT български експерти и част от екипа на неправителствената организация Общество.бг. Съветник за електронно управление към кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Проблемът е, че правилата допускат тълкуване и не са ясни относно приоритизирането на услуги. Реалното твърдение трябва да е: "Даваме свобода на националните регулатори да определят правилата", което обезсмисля твърдението, че ЕП е гарантирал неутралността на интернет. Лобистките интереси не търсят дебат. Популизъм по тази тема надали може да има, защото е технологична тема, с която малко хора са наясно и малко хора могат да бъдат "трогнати". По-скоро двата лагера са телекомите, от една страна, и интернет активистите от друга.

Да, ЕП одобри принципа, но текстовете в регламента допускат изключения или възползване от гранични случаи. Дяволът е в детайлите. По принцип одобряваме принципа, ама ако може за този, този и този случай да няма правила. Това не непременно е нарочно, разбира се - убеден съм, че много евродепутати са гласували за тези текстове с представата, че подкрепят неутралността. Въпросът е дали тези текстове са достатъчни.

Ако оставим да се появят пукнатини в неутралността, тя ще се разпадне в някакъв момент.

Достъпът до интернет е и човешко право.

Може би не е достатъчно интуитивно, но нека направя няколко аналогии. В други държави магистралите понякога се стопанисват от частни фирми, които събират такси. Аналогията на практиките на телекомите би била следната: за дадена магистрала достъпът за автомобили на определен производител да бъде безплатен, а за всички останали - платен. Или електроразпределителните дружества да дават отстъпка от цената на тока, ако електроуредите са с определена марка. Това е по-интуитивно, че е нередно, но при интернет проблемът е сходен и дори по-голям.

ИНТЕРВЮ ПО ТЕМАТА С ИДЕОЛОГА НА WEBIT ПЛАМЕН РУСЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай