Свещеният Камък, който блести само на Еньовден

Стотици посрещат лятното равноденствие на Кабиле

Свещеният Камък, който блести само на Еньовден | StandartNews.com
  • Стотици посрещат лятното равноденствие на Кабиле
  • На Зайчи връх кръвното се нормализира

Вярва се, че на Еньовден способността на билките да лекуват хората е най-голяма. Особено на тези, събрани преди изгрева.

Поверието е, че преди да тръгне към Зимата, на този ден слънцето се окъпва във водните източниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с невероятни магически сили. От векове се предава, че на този ден всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата.

Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък, който свети силно. Затова и иманярите по това време на годината не спят.

Има много начини да посрещнем този магически ден - да вървим боси сред утринната роса в двора на къщата, да берем лековити билки из планините, да събираме енергия по покривите,

  • да пием т.нар мълчана вода

оставена на керемидите или до трендафила в градината от предищната вечер.

Стотици ентусиасти от години се събират на този празник, за да изкачват тракийското светилище над античния град Кабиле край Ямбол и да посрещнат изгрева в най-дългия ден от годината.

Те наблюдават уникалния орфически ритуал по посрещане на Бога-Слънце, който започва още 05.15 часа с танц на жриците, следван от ритуално факелно шествие до светилището. Спектакълът включва и възстановка на древния ритуал от актьори от Драматичния театър в Ямбол.

Специалните наричания, възлияния и други елементи от обреда се изпълняват от жреците под звуците на неземна музика и на фона на Тракийското скално светилище при Зайчи връх. То представлява древна слънчева обсерватория, издигнато е в чест на богинята Кабиле.

В него първият слънчев лъч в деня на лятното слънцестоене преминава през вдълбан в скалите улей и огрява образа на богинята, врязан в скалата. Така древните траки разбирали, че идва време за жътва.

Знае се от дълбока древност, че тракийското скално светилище има доказан геомагнитен ефект. Учени са установили, че ако 10-15 минути човек престои в улея между две скали, нормализира кръвното налягане и ПОДОБРЯВА физическо състояние. Твърди се, че точно в деня на лятното слънцестоене

  • утринните лъчи зареждат с неземна енергия

Макар да се намира само на на 7 километра от магистрала "Тракия", то ни връща хилядолетия назад. Там, където се е издигал един от най-важните и богати тракийски градове.

Съществувал е още по времето на халколитната епоха, но бил разрушен. Издигнат е отново, а през 342 г. пр.Хр. е превзет от Филип Македонски. Там отсяда по време на похода си срещу скитите и самият Александър Македонски, гласят писанията.

Прочутият владетел го укрепява и настанява в него военен гарнизон. Разцветът на града обаче е при владението на тракийските династии Спарток и Скосток. Тогава той се превръща в изключително важен център.

Светилището Зайчи връх е главна причина за възникването на селището. Защото е доказано, че

  • Кибела лекува на този връх

В древността то е било е почти непристъпно, достъп до него са имали са имали само жреци и владетели. Наречен е Зайчи, защото като се гледа отдолу, формата му наподобява именно това животно.

В скалите на светилището се вижда изсечен

  • образа на богинята Кибела, яхнала лъв

По време на лятното слънцестоене образът се огрява от слънчевите лъчи, а камъкът на скалата започва да сменя цветовете си. Като че ли образът на Кибела има свой живот, защото неговите цветове се различават ясно от тези на околните скали.

Богинята преминава през яркочервено, оранжево и жълто, а всички присъстващи на ритуала неизменно го определят като магически.

В подножието на светилището, над село Кабиле и манастира, има още едно свещено място.

Наричат го Еньова могила, на която в миналото предсказвали бъдещето си с обичая "Еньова буля". Поръсвали се с мълчаната вода и приготвяли, приготвяли чай от ароматни билки и раздавали хлебни питки.

Древните хора вярвали, че Еньовата буля ще запали Небесния огън и затова озвучавали мястото с родопски гайди и песни. Днес този ритуал се изпълнява и на светилището Белинташ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай