Свършиха талоните за септември

Най-голям недостиг лекарите очакват за Коледа

Свършиха талоните за септември | StandartNews.com

Направленията за изследвания и прегледи при специалист са изчерпани до края на септември в някои части на страната. Табели с огромни надписи вече висят в столични ДКЦ-та, алармираха пациенти. Причините за това са както в малкия ресурс, който е заделен за тази дейност, така и в недоброто му разпределение, смятат лекарите.


178 млн. лв. задели здравната каса за специалистите през тази година. През миналата обаче тя им плати за прегледи повече - 187,9 млн. лв. Няма логика в това разпределение на средствата, каза новият шеф на касата д-р Румяна Тодорова още като пое институцията. Надяваме се да се променят нещата, но засега няма резултат, оплакаха пък се медиците вчера.


Касата отпуска направленията на тримесечие. С 30% по-малко са талоните, които ни дават всеки път в сравнение с миналата година, заявиха медиците. Те имат право да вземат 10% над лимитите, без да питат НЗОК. Въпреки това направленията не стигат. Според правилата след това лекарите могат да искат от касата да им отпусне още талони. Правим го, но ни дават 5% отгоре, които свършват за два дни, обясниха те.


Най-големият проблем с направленията обаче предстои тепърва, опасяват се лекарите. Причината е, че те имат право да вземат веднъж авансово 15% от талоните си за следващи тримесечия. Направихме това още в началото на годината и сега в периода ноември-декември ще имаме с още 15% по-малко направления, казаха те.

Режат бюджета за здраве

Разходите за здравеопазване в България няма да се увеличават, а ще намаляват заради оптимизиране на сектора. Това се казва в проектоспоразумението за партньорство с Европейската комисия, което е на втори кръг от технически консултации. Предложението идва само месец след като в проекта за здравна стратегия се обяви, че разходите за здравеопазване ще растат.


Според авторите на доклада намаляването на разходите за здраве е тенденцията и в целия ЕС. Публичните средства за здраве у нас се управляват неефективно и нараства делът на частните разходи, се казва още в доклада.
В него се предвижда средствата от ЕС да се усвояват за оборудване и ремонт на структурите за спешна помощ, включително за линейки. Също така за обзавеждане на високотехнологични звена за диагностика и лечение на социално значими заболявания в държавните и общински болници. Пари за нови технологии ще се дават и на частни болници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай