Страхил Ангелов: Трябва ни политически кабинет, а не експертен

Страхил Ангелов: Трябва ни политически кабинет, а не експертен | StandartNews.com

Нека си изясним каква партия е БСП и чии интереси защитава, казва Страхил Ангелов

Червеният депутат Страхил Ангелов винаги се е откроявал със собствено мнение по всички горещи въпроси. "Стандарт" потърси становището за ситуацията в БСП след изборите и пътищата за излизане от кризата.

- Г-н Ангелов, първи след евроизборите казахте, че в БСП трябва да се подават оставки. Още ли смятате така и реално ли е да се случи?

- Аз казах, че трябва да има промени, думата оставка все още не е излизала от моята уста. Аз имам традиции да го направя, имам и готовност, но не е там работата. Според мен в момента трябва да седнем и много трезво да обсъдим това, което се случва. И да поговорим за бъдещето - как ще се продължава, защото този изборен резултат не бива да се повтаря. Има много проблеми, но не искам да говоря само за г-н Станишев, защото не става дума само за него.

- Искате да кажете, че лидерът на соцпартията няма вина за загубените избори ?

- Разбира се, че и той е част от проблема, но по-скоро мен ме интересува да поговорим за бъдещето на тази партия, за политиките, които тя ще провежда. Имам едно усещане, че 25 години живеем ден за ден. Както цялата ни държава, така и самата партия. БСП загуби водещи позиции във формирането на събития, мнения. Остава едно усещане за съглашателство на всяка цена. Не можем да бъдем такава партия, нямаме това право.

- Вие как си обяснявате този провал на изборите? Една от тиражираните версии е, че причината е в коалицията с ДПС.

- Предполагам, че има български граждани, за които коалицията с ДПС е неприемлива. Чувал съм това мнение, но не съм аз човекът, който ще обвини други за нашата загуба. Предпочитам да погледна първо себе си като за начало, след това и своите другари и нашата партия. Да обвиняваме ДПС за нашата загуба е несериозно

- Тогава какви са проблемите вътре в БСП, които ви лишиха от победа?

- БСП се нуждае от промяна, но не само в субективен план. Ние трябва да променим подхода си към избирателя, трябва да заявим ясно, точно и категорично чия партия сме, чии интереси ще защитаваме. Традициите ни са да защитаваме интересите на пролетариата. Ако е така, дайте да го правим, дайте да го заявим. Но трябва да го показваме и с делата си, и с политиките, които провеждаме. Може би там също има някаква грешка. Може би има грешка и в технологията, по която се правят избори или пък по места не сме се справили както трябва. Мисля, че не успяхме достатъчно да популяризираме и някои добри неща, които се случиха през последната година. Един към друг, вътре в тази партия, трябва да намерим път, търпимост, разбиране и диалог.

- Случва ли се сега това разбирателство, за което говорите?

- Не, това сега не се случва и вече видяхме какви са резултатите. Ние преживяхме и разцепление, преди да отидем на избори и това също оказа своето влияние. И не на последно място, не е лошо това експертно правителство, което сме подкрепили, да даде и своя анализ на изборните резултати. Защото правителството е функция на резултатите, които получихме в неделя. Следизборно най-солената сметка дойде на "Позитано 20". Какъв е изводът? Или много сме яли и пили, или сме избрали скъп ресторант, или ни е излъгал сервитьорът. Така че трябва промяна, трябва да видим по какъв начин ще функционират всички поколения в партията, защото трябва да сме единни. Не казвам, че съм против по-възрастните хора - ние имаме нужда от тях и от тяхното мнение, но БСП трябва да бъде съвременна партия и да достига до младите. Фактът, че за нас са гласували най-много хора над 65 г. трябва да ни наведе на някои мисли.

- Как виждате бъдещето на правителството - предсрочни избори или нов кабинет? Самата Илияна Йотова коментира, че има министри, които спъват работата на кабинета. Вие как мислите?

- Моята теза също е, че има министри, които за тази една година показаха, че мястото им не е там. Има министри, които по никакъв повод не се научиха да контактуват с парламентарната ни група и да се вслушват в мнението на парламентарните комисии. Това не ми допада, защото също води до разнобой и неразбиране на някои от политиките, които се провеждат. Не може да има министри, които не си вдигат телефона на депутати при положение, че аз съм един от тези, които абсолютно нищо не са поискали за себе си

Няма и да го направя, но когато нещо е важно и е добре да се каже и обсъди, ние трябва да можем да го направим. Явно обаче има хора, които си мислят, че са на тези постове по волята на някаква велика сила. Не е така. Трябва да има диалог - това е моето мнение.

- Тоест, решението е в нов кабинет?

- Аз по-скоро мисля, че бих загърбил на този етап т. нар. експертно начало и бих търсил фигури, които да са политически ангажирани, защото по този начин се носи отговорността в рамките на тази политическа система.

- Вие сте и първият, който защити Момчил Неков и подкрепи заминаването му за Брюксел. Защо го направихте и как ще коментирате ролята, която изигра преференциалният вот на изборите?

- Какво има да се коментира? Той има повече от 30 000 преференции. Кое ни дава право да коментираме избора на толкова хора, да задраскат номер 15 в графата с преференции, независимо дали това е плод на техническа грешка или не? Първо, факт е, че Момчил е сложен в листата. Това е станало благодарение на Изпълнителното бюро на партията, след това и на Националния съвет, който утвърди тази листа. Би трябвало всеки един от тази листа, щом е там, да е годен за евродепутат. Тогава какъв е проблемът с Момчил? Да не би да е в това, че някой друг няма да стане евродепутат?

- А мислите ли, че е така?

- Не знам, започвам да се чудя вече и аз. Преференциалният вот показа, че работи. Това е един демократичен принцип, който аз уважавам. Сега би било много интересно да видим какво ще се случи на парламентарните избори, защото тогава вече не партийните централи ще имат последната дума, а членовете, симпатизантите и избирателите. Нека бъде така, нека опитаме.

- Смятате ли, че има вариант някой сериозно да се уплаши от преференцията и да се стигне до нови промени в закона?

- Най-вероятно ще има хора, които ще са недоволни. Но такъв е животът - радост и тъга. Не може всички да бъдем доволни. Аз обаче уважавам вота на нашите избиратели и желая успех на Момчил.

- Казвали сте преди, че намирате общи каузи между БСП и "България без цензура". Все още ли мислите така и виждате ли шанс за евентуално партньорство между двете партии?

- Аз не мога да коментирам делата на тези хора, тъй като те са съвсем нова политическа сила, но говоренето им определено е по-скоро ляво.

Давам пример с тезата им за наборната военна служба, която преди беше задължителна. Мисля, че за момчетата това е много добре, там човек се учи на много неща. Видно е, че в България скоро няма да има един политически субект, който да разполага със 121 мандата в НС. Поне резултатите са такива и тепърва ще има най-различни коалиционни формати.

- Да разбираме ли, че и вие, както г-н Местан, предричате дълги години на коалиционно управление?

- Да, аз също съм на това мнение. Но от 42-ото Народно събрание виждам, че коалиционен формат е добър тогава, когато има солидно мнозинство, а не да се крепи кворумът на трима души. Истината е, че миналата година на 12 май избирателят реши така. Защото тогава загубихме, но бяхме в еуфория от създаването на правителството и пропуснахме да направил анализ защо стана така. .

- А възможно ли е в България да има коалиция, сходна с германската, между леви и десни?

- Защо не, ако това ще бъде добре за България? Принципно страната ни има нужда от една нова "кръгла маса", стига да има хора, готови да седнат на нея и да изпълнят това, за което се разберат. Настъпват промени и в Европа, и в света, но аз не съм сигурен, че ние ги разбираме и реагираме правилно на тях.

- Неведнъж са ви наричали "черната овца" на БСП. Като обида или като комплимент го приемате?

- Не знам дали съм трън в очите на членовете и на симпатизантите на БСП. Ако пък е така, аз имам готовност да се оттегля. За мен престоят в парламента не е на всяка цена. Но не знам дали аз съм черна овца или може би нещо с украската на стадото не е наред.

- Да излезем малко от темата за евроизборите. Знаем, че вие сте "за" законови промени, които да доведат до продажбата на повече български продукти в големите вериги. Ще се случи ли това?

- Надявам се да не остане тази кауза на заден план. Тези теми имат по-централен характер от изборния резултат. Изборите вече минаха. Ще дойдат нови, за които пак ще говорим, просто е въпрос на решение кога ще бъдат насрочени. Може би не е лошо това да стане в някакъв момент. Въпросът с българските стоки в големите вериги обаче е част от онази нова кръгла маса, за която говорих. Защото така структурираното земеделие ще доубие българското село.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай