Стара Загора - 8 хиляди години история, 8 причини да я обичаш

Модерната и европейска индустриална зона "Загоре" е с почти запълнен капацитет

Стара Загора - 8 хиляди години история, 8 причини да я обичаш | StandartNews.com
  • С концерт на Лили Иванова бе открит изцяло обновеният Летен театър
  • Модерната и европейска индустриална зона "Загоре" е с почти запълнен капацитет

Дестинация за бизнес

Първата модерна, създадена по европейски модел, индустриална зона "Загоре" е с почти запълнен капацитет. Инфраструктурата е напълно изградена, както и комуникациите. Тя  е съвместен проект на Община Стара Загора и "Национална компания индустриални зони" ЕАД. На територията й свои проекти изпълняват 8 компании. Привлечените инвестиции са в общ размер на над 150 млн. лева. Предстои разрастване на "Загоре", за да отговори на интереса на инвеститорите към региона.

Изцяло обновен Зоопарк

В сърцето на най-красивия естествен парк в града е разположен Зоопаркът, съчетаващ съвременен облик, отговарящ на изискванията, зони за отдих, забавление, научно-изследователска дейност. По красивите му алеи са разположени над 50 животински къщи, които са дом на около 400 животни от почти всички континенти. Зооградината, ширеща се на 70 дка площ, е емблема за града от 1957 година. Тя е втората създадена у нас след Софийската.

Грижа за всички

Стара Загора предлага най-много и разнообразни социални услуги в страната. В модерна жилищна среда с всякакви удобства е превърната сградата на бившата Метрология в града. 69 апартамента са оборудвани за настаняване на уязвими семейства.

Екологично мислене

Нови 33 електробуса ще бъдат част от обществения транспорт. Автопаркът на общинското дружество е изцяло обновен. 12-метровите нови превозни средства ще допринесат за намаляването на количеството вредни емисии.

Иновативно образование

Образователната инфраструктура в града продължава своето обновяване. Тече строеж на нова детска градина в центъра. Поетапно се извършват ремонти и на дворните пространства на детските и учебни заведения. Две нови училища бяха изцяло реновирани и посрещнаха ученици на 15 септември. Продължава изграждането на STEM центрове, стимулиращи израстването и обучението на най-малките. Тракийският университет е все по-предпочитано висше учебно заведение. Преди дни откри и изцяло обновено общежитие.

Спорт и отдих

Община Стара Загора зарадва любителите на екстремните спортове с нов и модерен Скейтпарк. Общата площ на площадката за скейтборд, байк, bmx, ролери и скутери е около 2 дка, а самото съоръжение обхваща над 800 кв. м. Специализираната зона е с две основни секции - "Стрийт" и "Боул".

Почти всички паркови зони в града са обновени и дават възможност за спорт и детски игри. Градът има над 10 зелени паркови пространства, които приканват за отдих и активност, но са и сцена за различни младежки и спортни събития. През топлите месеци се реализират интересни пешеходни туристически маршрути в околностите на града.

Място за култура и туризъм

Стара Загора е домакин на десетки фестивали и тематични събития. За всеки по нещо качествено е идеята, от която са родени Межународен джаз форум, Международен филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа", Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка", "BeerФестът" и още много други. Историята на Града на поетите, липите и правите улици разказват в тематични уикенд маршрути, а новооткритите артефакти в парк "Зелен клин" дават заявка да сътворят нов музеен обект на открито.

Обновяване и перспективи

В началото на септември, с концерт на примата на българската музика Лили Иванова, бе открит изцяло обновеният Летен театър.

Изцяло нова визия има и покритият пазар "Васил Шаханов" в кв. "Казански". Две автономни сгради събират 115 търговски щанда, кафене и административен център. Изграден е паркинг, хармонична и естетическа градската среда. Разширена бе и ул. "Капитан Петко Войвода", кръгово кръстовище улеснява движението на автомобили в района.

Продължава рехабилитацията на улици от градската мрежа, както и пътища в селата.

В момента в Стара Загора, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД изпълнява мащабен проект за обновяване на мрежата си в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай