Станислав Памукчиев празнува 60 г.

Художникът открива голяма ретроспективна изложба в СБХ

Станислав Памукчиев празнува 60 г. | StandartNews.com

София. Станислав Памукчиев, един от най-интересните български художници, празнува своя 60-и юбилей с ретроспективна изложба. Той открива вернисажа в галерията на СБХ на "Шипка" 6 на 8 май, точно ден преди рождения си ден.

Памукчиев е събрал значимите си произведения от последните дванадесет години, обединени от темата "Гранично-безгранично". Сред внушителните инсталации е прочутата му композиция "Стъпки", в която няколко редици отливки от човешки стъпала се движат напред-назад. Ходилата са направени от телена мрежа, винервайс и пепел, съединени с лепило. "Те отиват в безкрая, безвремието, вечността. Това е вечното движение на човека от миналото в бъдещето и обратно", обяснява професорът.

Авторът обработва и си играе с материали като пепел, въглени, восък, воал, метал и гума. Уникална е инсталацията "Бяла стая" от 2006 година. В оградено с бели завеси пространство са окачени различни по големина кесийки с въглени. "Това е преживяното, биография на душата с всички вътрешни колизии, малки болки и несбъднати мечти", споделя творецът.

Мистична е композицията със седемте сватбени була, които Памукчиев посвещава на баба си, четирите й сестри и техните сватби.

Цикълът фигурални картини пък се вглежда в човека и в неговото драматично усилие за проникване зад закрития хоризонт. "Вместилища" от 2011 г. и "Закрита сила" от 2012 г. провокират мислите към непознатото, тайното, към силите, които базисно мотивират и моделират живеенето.

Изложбата може да се види до 31 май.

Уникалният почерк на Памукчиев се е реализирал в над 30 самостоятелни изложби у нас и в Хамбург, Гьотеборг, Будапеща, Букурещ, Щутгарт, Лайпциг, Виена. Носител е на многобройни отличия, но най-скъпа му е голямата награда за живопис на името на Захари Зограф през 2004 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай