"Стандарт" доведе Европа Ностра в България

Трябва да направите и Чудесата на Европа, каза вицепрезидентът на най-представителната фондация за културно наследство Пийт Яспърт

"Стандарт" доведе Европа Ностра в България | StandartNews.com

Трябва да направите и Чудесата на Европа, каза вицепрезидентът на най-представителната фондация за културно наследство Пийт Яспърт

"Стандарт" доведе в България най-голямата европейска фондация за опазване на културното наследство "Европа Ностра". Нейн президент е маестро Пласидо Доминго. Пийт Яспърт, дясна ръка на оперния ас, посветил се на каузата да защитава културното наследство, бе в България по покана на "Стандарт" и кампанията "Чудесата на България.
През юни тази година кампанията "Чудесата на България" получи европейско признание - наградата за „Изключителен принос“ на "Европа Ностра". "Имаше 160 кандидатури, дадохме 30 награди и една от тях бе за "Стандарт". "Чудесата на България" трябва да станат "Чудеса на Европа", заяви Пийт Яспърт. Той изказа адмирациите на Европа Ностра за мащабната дейност, която "Стандарт" развива вече 8 години.

"Стандарт" срещна Пийт Яспърт с председателя на парламента Цвета Караянчева, с вицепрезидента Илияна Йотова, със заместник-министрите на културата Амелия Гешева и Румен Димитров, с губернатора на област Пловдив Здравко Димитров и с кметовете на Пловдив - Иван Тотев, на Велинград д-р Костадин Коев, на Хисаря - Пенка Дойкова и на Чепеларе - Славка Чакърова.

Древното културно наследство на България като акцент на българското председателство на Съвета на ЕС обсъди Пийт Яспърт с Цвета Караянчева. Вицепрезидентът на Европа Ностра поздрави страната ни за доброто представяне като председател на ЕС. Той подчерта, че културното наследство гради мостове между нациите и държавите.

Планът на Европа Ностра за възстановяване на 7 застрашени обекта, един от които е Чинията на Бузлуджа, представи Пийт Яспърт пред вицепрезидента Илияна Йотова и заместник-министрите на културата Румен Димитров и Амелия Гешева. Йотова прие Ястърт на "Дондуков" 2. "Чудесата на България" е едно от най-хубавите неща, които се е случилили на страната ни в последните години, каза Йотова. Българският вицепрезидент представи инициираната от нея кампания за съхраняване на паметни сгради, свързани с народните будители в България и съседните й държави, която ще се реализира в партньорство с "Чудесата на България".

Изясняване собствеността на паметника на Бузлуджа е първа стъпка за спасяване на монумента, подчерта Пийт Яспърт в последователните си разговори с Румен Димитров и Амелия Гешева. Европа Ностра е готова да се заеме с архитектурния план за възстановяване на обекта, има идеи и от кои финансови институции в Европа може да се осигурят средствата за паметника. "Ще дойдат специалисти, които ще кажат какво може да се направи за спасяването на Бузлуджа. Искаме политиците да чуят нашия глас", каза Яспърт. Той даде на българските власти плана за действие за паметника.

Визита на представители на Европа Ностра при старта на Пловдив - европейска столица на културата обсъдиха Пийт Яспърт и кмета на града под тепетата Иван Тотев.
Яспърт похвали кметовете на Велинград, Чепеларе и Хисаря за умението им да развиват културно-исторически туризъм.

Европа Ностра е най-представителната организация за културно-историческо наследство в Европа с членове от над 40 държави. В мрежата членуват 250 организации - сдружения и фондации със смесено членство на повече от 5 мил. души, 150 институции (правителствени органи, местни власти, корпорации) и 1500 индивидуални участници. От България членуват само 3 организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай