Неделя,

Стачка във външно министерство, спират консулските услуги и заверки

От: Иван Ангелов -
1916
Стачка във външно министерство, спират консулските услуги и заверки
A
A
A

Дипломати на България започват първата в историята на страната стачка - от петък се прекратяват консулските услуги и заверки и спира работата в Централното управление на Министерството на външните работи (МВнР) в София, съобщи "24 часа".

Дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина имат готовност да се включат също в ефективните стачни действия, ако исканията на протестиращите не бъдат чути от властите.

В МВнР тази сутрин в 10.30 ч. дипломатите излязоха пред вход 3 на сградата, за да хвърлят жълти стотинки като символ на оценката за техния труд.

Средната заплата на служителите в дипломатическото ведомство е колкото на продавачите в големите магазини за хранителни стоки, а в същото време критериите за работа са едни от най-високи в държавната администрация. Изисква се магистърска степен и владеенето на поне два чужди езика, като се работи с класифицирана информация.

Работата покрай войната в Украйна, Шенген, ОИСР и другите външнополитически предизвикателства е сериозна, а 100 дипломатически бройки в управлението продължават да стоят незапълнени, тъй като липсват желаещи млади хора, които да почнат работа при мизерните условия на труд.

Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба настоява заплатите им да бъдат изравнени поде до нивото на тези на работещите в Министерството на отбраната. Тъй като военните вземат поне двойно повече от дипломатите, налага се увеличението да бъде 100%, а не предлаганите досега около 30%. 

Исканията на дипломатическия синдикат ще бъдат изслушани днес в парламента от представители на комисията по външна политика. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com