Спящото зло

Спящото зло | StandartNews.com

Общата несигурност и терорът отключват и демоните вътре в нас

Нищо вече на този свят не е сигурно. Може да си вървиш по улиците на Лондон - столицата на "добрата стара Англия", и някой да налети на теб с нож, револвер, бейзболна бухалка. Както го направи 19-годишният норвежец от сомалийски произход, който уби 66-годишна американка и рани още петима чуждестранни граждани.

"Всичко, което установихме досега, все повече говори, че този трагичен случай е свързан с психически отклонения", заяви британски полицейски шеф. В случая сигурно е прав. И не може да бъде обвинен, както все по-често се съмняват наблюдатели, че постъпва като негови колеги от цяла Европа, които понякога се мъчат да прикрият терористичните действия на радикални ислямисти с формулата - психически нестабилен.

Социалните психолози отдавна са установили тази закономерност - общата несигурност и различните видове терор активират "спящото зло". На бял свят излизат тъмните сили, които дремят, поне според дядо Фройд - в мисловните дълбочини на всеки от нас. Когато има общ ред и стабилност, съзнанието ни ги държи дълбоко заключени във вътрешните си "карцери". Но когато почти всеки ден някъде в Европа или Близкия изток избухват взривове, където камиони мачкат нищо неподозиращите пешеходци, или пазаруващи в супермаркети, или чакащи влака в метрото, или реда си за чекиране на летищните терминали, чудовищата на спящия разум - както е кръстил своите знаменити "Капричос" Гоя, излизат на бял свят. Всеки "унизен и оскърбен" (да ме прости сега пък Достоевски!) изведнъж решава, че сега е времето да си разчисти сметките със света. Светът, който го е мачкал и потискал. Или поне е така в неговото въображение.

А в Западна Европа това са преди всичко именно тези потомци на имигранти. Някои от тях са вече второ и дори трето поколение родени на Стария континент, но си остават хора втори сорт - заради расата и/или религията. Независимо от всички големи приказки за интеграция и мултикултурно общество, които се оказаха приказка за наивници.

Гетото винаги ражда бунт. И е най-благодатната среда за набиране на терористи, особено ако са психически по-лабилни и податливи на манипулация. Впрочем, вече няма нужда и да ги набираш и манипулираш - те сами се хвърлят в самоубийствени атентати.

Остава само да прибереш дивидентите. Тоест, да обявиш, че въпросният убиец го е направил в името на Аллах. Което пък от своя страна превръща спиралата на ответната агресия и ксенофобията в това, което пилотите наричат "свредел" - загуба на контрол върху понеслия се към земята самолет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай