Спряха водата в Шумен

Огромна авария остави града без водоподаване

Спряха водата в Шумен | StandartNews.com

Авария спря водоподаването в Шумен, съобщават от местното ВиК дружество. Работата по аварията съвпада с началото на мащабен ремонт по мрежата, който първоначално беше планиран да започне в полунощ на 17 януари и да продължи 2 дни. По тръбата, която свързва язовир "Тича" с Шумен, Търговище и Велики Преслав, специалистите са набелязали общо над 20 проблемни участъци със засечени пробиви и загуба на питейна вода.

Шуменската водоснабдителна система е сред най-проблемните у нас. Загубата на вода по мрежата е над 80%, посочват последните разчети на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). В същото време цената за битовите абонати в града е в челото на класацията в страната - 3,54 лв. за куб.м.

Шумен не е заплашен от тежък воден режим, обяви пред камерата на NOVA в последните дни на 2019 година заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По неговите думи запасите от вода в язовир "Тича" били достатъчни за още 10 месеца. Според данните на Министерството на околната среда и водите водоемът е пълен на 55% със 173 милиона кубични метра вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай