Специалисти: Не купувайте лещи за "Хелоуин" от интернет

Специалисти: Не купувайте лещи за "Хелоуин" от интернет | StandartNews.com

Лондон. Декоративните контактни лещи може да доведат до слепота, ако не са закупени с рецепта от специализиран магазин. За това алармират специалисти от Лондон във връзка с наближаващия маскарад "Хелоуин".

Лещите, които могат да бъдат закупени онлайн или от магазините за карнавални костюми, може да причинят наранявания на очите, инфекции и трайно увреждане на зрението, пише в. "Дейли Мейл". 

Очите може да се увредят и от неправилно поставяне на лещите, както и от лоша хигиена на очите и на самите лещи. Неправилно поставените лещи може да доведат до надраскване или язви на роговицата, конюнктивит, намалено зрение и дори до слепота, алармират офталмолозите.

"Декоративните контактни лещи трябва също да бъдат купувани с рецепта, както и да се дават инструкции как да се поставят и как да се поддържат. Не би трябвало такива стоки да могат да бъдат купени в интернет или от магазин за карнавални костюми", казва д-р Дейвид Аламби, който е очен хирург и има собствена клиника в Лондон.

"В практиката си съм попадал на шокиращи случаи. Дори само ако лещите са поставени неправилно, може да се стигне до проблеми с роговицата, а бактериите зад лещите може да причинят язва на роговицата и накрая до слепота", добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай