Специален влак за Деня на независимостта

Ретро композиция с три престоя

Специален влак за Деня на независимостта | StandartNews.com

По повод Деня на независимостта и както и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници потегли специален влак с парен локомотив от Централна гара София към Мездра. Пътуването е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“.

Малко след 09:00 часа влакът в състав от четири седящи вагона за пътуващите и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“ потегли към Мездра.

Маршрутът на ретро композицията включва три престоя в гарите Курило, Реброво и Своге, където ще има организирана програма за посрещане на влака от представителите на Сдружение „Обединени Балкани“. Композицията ще спира и на гара Лакатник и спирка Черепиш по маршрута си до Мездра, така че пътуващите могат да изберат да не пропътуват цялото разстояние, а вместо това да се насладят на планинска разходка в района на Лакатник или да посетят Черепишкия манастир, където могат да разгледат едно от местата, вдъхновявали Иван Вазов за неговото творчество в специално обособения „Вазов кът“ в манастира, посочват от организаторите.

По време на престоя в Мездра желаещите ще могат да се качат и да разгледат влака, а членове на Национален съюз „Единение“ ще пресъздадат, пред пилоните със знамената срещу входа на Община Мездра, „живи картини“ от провъзгласяването на независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 г. в Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай