Спешни медици в Русе се включиха в протеста срещу насилието

Спешни медици в Русе се включиха в протеста срещу насилието | StandartNews.com

Русе. Екипите на "Спешна помощ" в Русе се присъединиха към протеста на колегите си от София, предаде БГНЕС.

В момента в Центровете за спешна помощ в Русе, Бяла, Сливо поле, Ветово и Две могили върви подписка, с която медиците настояват за безопасни условия на работа и законова защита срещу нападенията над екипите.

Тъй като нямат право да стачкуват ефективно, служителите на "Спешна помощ" носят лентички на реверите си, на които пише "Аз протестирам срещу насилието". Линейките пък имат на предното и задното стъкло табели "Протест срещу насилието над екипите на СМП".

Медиците разказват, че проявите на агресия срещу тях са често явление, а вместо да бъдат защитени от закона, те получават единствено допълнителен стрес. При един от случаите, когато афектиран мъж напада линейка и чупи стъклото й, той е наказан само да заплати щетите.

"Просто нямаме закони, които да ни защитават. Министерството на здравеопазването обеща да има паник бутони, да има закон против това насилие и при телесни повреди – средна или тежка телесна повреда, да има затвор. Нищо подобно. Продължаваме да бъдем обиждани и нападани, нямаме закони, затова защитаваме и подкрепяме колегите от София", казва фелдшерът Весела Пенчева.

От "Спешна помощ" настояват да се въведе най-сетне категоризация на повикванията по спешност и да се гарантира юридическата защита на екипите. Протестът засега е безсрочен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай