Специален начин за засичане на фалшиви документи у нас

Ще бъде закупена нова техника

Специален начин за засичане на фалшиви документи у нас | StandartNews.com

В Министерството на правосъдието предстои изграждане и на собствен капацитет, който да засича най-флагрантните опити за манипулации на документи и за представяне на неистински документи. Това съобщи министърът на правосъдието Атанас Славов в отговор на въпрос на Ангел Георгиев от "Възраждане" относно работата на дирекция "Българско гражданство" в Генералното консулство в Битоля.

През тази година ще бъде закупена специална техника – т.нар. видеоспектрален компаратор, който ще даде възможност на служителите на министерството, които ще бъдат специално обучени, да извършват първоначалния преглед на документите, така че да не се стигне до множество отхвърлени молби или пък забавяне на процедурата заради натовареността на Националния институт по криминалистика на МВР, съобщи министърът на правосъдието.

Той обясни, че МП изпраща всяка преписка, която съдържа данни за неистински обстоятелства, за проверка в Националния институт по криминалистика към МВР и винаги се съобразява с резултатите от тази проверка, както и със становищата на МВР и ДАНС за проверка на дейностите на кандидатите дали представляват заплаха за сигурността.

Министър Славов пое публичен ангажимент, че ще направим всичко възможно, зависещо от Министерството на правосъдието, да подобри процеса по организация на процедурата по предоставяне на българско гражданство. Той обаче посочи, че трябва да се има предвид, че експоненциалното увеличение на молбите от последните две години би наложило да бъдат заделени повече ресурси, особено ако се приеме окончателно решението гражданите да получават указа си за българско гражданство на публична церемония в МП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай