Спасиха родилка след три операции в "Майчин дом"

Спасиха родилка след  три операции в "Майчин дом" | StandartNews.com

34-годишна родилка с тежката диагноза плацента превия перкрета е била спасена в Университетската АГ болница "Майчин дом", съобщиха от лечебното заведение. Жената е наблюдавана активно през цялата бременност и лекарите са били подготвени за такова развитие.

Това е сравнително рядко усложнение на раждането, при което плацентата не може да се отдели спонтанно. Врастването на плацентарната тъкан в маточната стена може да се случи по различни причини. Профилактиката е трудна, а самото раждане обикновено протича тежко и с голяма кръвозагуба. Уникалното в този случай е, че хориалните власинки на плацентата са били толкова дълбоко проникнали, че са излезли и по повърхността на силно кръвоснабдената матка. След раждането на бебето се е наложило отстраняването й. Цезаровото сечение е извършено от д-р Веселин Дяволов и д-р Ибрям Ибрям.

Независимо от положените усилия обаче продължава скритото кървене и то на фона на задълбочаващата се анемия. Затова се налагат две ревизии на оперативното поле, в които се включват четирима анестезиолози, а към акушеро-гинекологичния екип се присъединява и доц. Божидар Славчев. При едната се извършва релапаротомия, а при повторното отваряне на корема се спира кървенето. Общо 21 литра кръв, плазма и тромбоцитна маса са прелети по време на трите интервенции на пациентката. Тя вече се чувства добре и е изписана от болницата заедно с бебето. Малкият юнак тежи 2920 г и е 47 см. Това е второ раждане за 34-годишната майка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай