Сряда,

Социолог: Протестите прескочиха БСП

От: Мартина Суботинова -
Социолог: Протестите прескочиха БСП
A
A
A

"Протестът в началото има малко по-различен облик, младите хора даваха цвят. Беше еволюционно, младите си представят по друг начин нещата". Това заяви социологът Евелина Славкова пред Канал 3.

"Правим си чужди кумири и образи, искаме да приличаме на тях. Младите се върнаха в чужбина и започнаха протестите да се политизират. Преформатирането на протеста да не се случи да стане по-агресивен, той само ще загуби от това", обясни тя.
"Протестиращите трябва да отидат да гласуват на избори. Той не постигна оставките, но постигна едно създаване на усещане, че някакви неща не трябва да се случват. Има подкрепа на протестите, хората харесват част от посланията. Борисов взе една от темите – за ВНС и го видя като панацея. Другото нещо, което постигна е, че ще имаме редовни избори, протестите са омаломощени", сподели социологът.
"Още на местните избори видяхме сближаване – за кмет на София – за Мая Манолова се обединиха ДБ и БСП, видно е, че такъв тип сближаване е станало на по-късен етап. Това ще бъдат сложни парламентарни избори, кампаниите ще бъдат агресивни. Кабинетът ще бъде от разнородни политически формации", заяви Славкова.
"Можем да видим всякакви екзотики – ГЕРБ, Слави Трифонов, ДБ. Трудно и несериозно е да се прави прогноза. Виждаме ГЕРБ, БСП, ДПС и ДБ ще намерят място в парламента. ДБ си върнаха загубеното през годините чрез протестите", каза още тя.

"Слави Трифонов и ДБ са спечелилите от протеста. През септември наблюдавахме паритет между ГЕРБ и БСП и спиране на растежа на ДБ. Видяхме на Местните избори, че непоносимостта към Борисов е толкова голяма, че мнозина са готови да преглътнат много неща", допълни гостът.

"При Румен Радев има омекотяване на позицията, защото събитията не се развиха според неговите очаквания. Следващата година имаме и президентски избори, той ще отиде на тях и трябва да бъде в добри отношения с БСП", коментира тя.

"В БСП се случи нещо много интересно - пряк избор и гласуване с висока активност. Корнелия Нинова успя да отхвърли голяма част от опозицията, подреди си къщичката, но може да ѝ изиграе лоша шега. Ако тя не успее да спечели следващите избори, ще ѝ кажат, че са ѝ дали всичко, но нищо не е направила. Нинова разчисти, но и се скара с мнозина, направи поколенческа промяна, протестите прескочиха БСП и не я припознаха като алтернатива, много трудно биха спечелили изборите. Трифонов печели защото мълчи", изрази мнение Евелина Славкова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички