Смокините борят анемията

Смокините борят анемията | StandartNews.com

Хапвайте ги за редовен стомах

Смокините са сред най-старите плодове на света. За този плод се споменава още в старозаветните текстове като дърво от Райската градина. За пръв път смокинята е била култивирана в Древния Египет, но се е оформила като вид в Азия. Днес тези плодове са най-разпространени в Мала Азия и Средна Азия, край Средиземно море, на Балканите, Южна и Централна Европа. Какви са здравословните ползи от похапването на смокини и защо непременно трябва да ги включим в менюто ни?


Смокините са плодовете с най-високо съдържание на фибри. В тях има пектин и неразтворима във вода целулоза. Смокините съдържат още протеин, органични киселини, селен, калций, калий, фосфор, магнезий, сяра, желязо, манган и мед. Тези плодове са и витаминозна бомба. Защото изобилсват от витамини – С, В1,В2,РР, бета-каротен, витамин Е и В6, известен като серотонин, или хормон на щастието.
Любопитно е, че минералното съдържание на смокините е

най-високо в сравнение с другите плодове

В едва 40 грама от този плод има 244 мг калий, който покрива 7% от ежедневните нужди на организма ни, 53 мг калций и 1,2 мг желязо, които пък покриват 6 на сто от дневната ни потребност от тези минерали. Всъщност само в портокалите има повече калций отколкото в смокинята. Ако похапнем една купичка с тези плодове, ще си набавим същото количество калций, колкото ако изядем толкова кисело мляко.
Смокини задължително трябва да похапват хората със сърдечно-съдови заболявания и хипертониците заради високото им съдържание на калий. Защото калият успокоява спазмите на кръвоносните съдове, отпуска ги и действа съдоразширяващо.
Растителният ензим фицин в смокините пък разтваря тромбите. Затова тези плодове са чудесно средство при тромбоемболии. Консумацията на смокини е препоръчителна и при
венозна недостатъчност. Те

успокояват силното сърцебиене

и стимулират производството на кръв. В смокините има голямо количество манган и желязо. Ето защо трябва да присъстват в хранителния режим на хората, страдащи от анемия или заболявания на черния дроб и далака.
Смокините са антиоксидантен плод. Полифенолите в тях имат антиоксидантно действие и предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза и инфаркт.
Сушените смокини съдържат основните мастни киселини омега-3, омега-6 и фитостерол, които нормализират нивата на холестерола в кръвта. Екип от учени от университета Рутгерс в Ню Джърси, който е изследвал това свойство на плодовете, е установил, че те

понижават нивата на лошия холестерол.

Водоразтворимите фибри в смокините спомагат за изчистването от токсини.
Те нормализират и нивата на кръвната захар, защото забавят усвояването на глюкозата.
Варените в прясно мляко смокини са изпитан лек при малокръвие, запек, колит и гастрит. За целебен ефект обаче трябва да се пие от тази напитка по половин чаена чаша два пъти дневно.
Отварата помага и при инфекции на горните дихателни пътища, ангини, магарешка кашлица, бронхити и трахеити. Тази напитка или пък сладко от смокини ще ни избави от висока температура и треска.
Ако похапваме смокини, храносмилатената ни система ще заработи като по часовник. Тези плодове са балсам за стомашно-чревния тракт.
Магнезият в тях ще ни избави завинаги от запека. За по-редовни посещения в тоалетната помагат и семената от смокини. Те помагат и при метеоризъм. Нужно е само еднократно да приемем 10-15 семена от смокиня. Съдържащите се в плода фибри като целулоза и лигнини поддържат

производството на полезни бактерии в стомаха.

По този начин те потискат развитието на патогенните бактерии и ни предпазват от хемороиди и тумори на дебелото черво.
Смокините могат да се прилагат и външно при кожни проблеми като акне, мазоли и кокоши тръни. Върху проблемните зони може да се налагат пресни или накиснати във вода сушени плодове. Отварата от листата на смокините пък помага за лечение на циреи.
Не купувайте презрели смокини, защото ще трябва да ги изядете веднага или да ги направите на сладко. При леко стискане на плода, трябва да го усещате мек, но без да променя формата си.
Смокините не са траен плод и при съхранение в хладилник издържат до 2 дни. Препоръчително е да ги оставите за около 30 мин. на стайна температура, след като ги извадите от хладилника и преди да ги сервирате.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай