Сметки и страсти за "Южен поток"

Сметки и страсти за "Южен поток" | StandartNews.com

За 20 години България стана синоним на провалени мегапроекти

Турбуленция от южни страсти завихри за кой ли път проекта "Южен поток". Сега окото на бурята обаче беше не Брюксел, а Анкара. Едно малко камъче, ловко подхвърлено от руския президент Владимир Путин, цопна и предизвика интерференция от вълни по привидно спокойната повърхност на световното политическо блато.

"След като до момента не сме получили разрешение от София за газопровода, считаме, че Русия не може да продължи реализацията му. Сами разбирате, че това е нелепо - да вложим стотици милиони долари в един проект, да преминем през цялото Черно море и да спрем пред българската граница", обясни Путин. И посочи, че страната ни е щяла да получава по 400 млн. евро годишно само от транзита на руския природен газ.

Прав е Владимир Владимирович - няма никаква икономическа логика да се полагат тръбите на газопровода по дъното на Черно море до Варна.

Прав ли е обаче да хвърля вината за това на България? България, която беше една от първите страни, които прегърнаха идеята за проекта "Южен поток" и която изпълни безусловно всички условия на руската страна! България, която се гъне като дуранкулашка тръстика да угоди и на Брюксел, и на Москва!

Не така, Владимир Владимирович - не стоварвайте само върху бедния български народ тежестта на старата поговорка "Когато атовете се ритат - магаретата теглят"! Защото Третият енергиен либерализационен пакет на ЕК важи колкото за България, толкова и за останалите страни, членки на ЕС и участници в проекта - Унгария, Словения, Австрия и Италия. Така че колкото България е замразила проекта "Южен поток", толкова и останалите държави.

В крайна сметка - на 18 януари 2015 г. ще се навършат точно 7 години откакто България и Русия подписваха междуправителственото споразумение за сътрудничество при изграждането на газопровода "Южен поток" - и нищо. А тогава нямаше ни Трети енергиен пакет, ни украинска газова криза от 2009-а! Защо "Син поток" беше построен за по-малко от три години, а "Южен" си е все още само проект!

България ли е виновна за това? Или някой друг?

По всичко личи, че Путин не е съвсем прав и за приходите, които цитира, че ще получава България под формата на транзитни такси от "Южен поток" - 400 млн. евро годишно. Това прави около 1.2 евро за 1000 куб. м на 100 км - два пъти по-малко отколкото плащаме на Румъния за транзитирания руски газ. Второ - от тези 400 млн. трябва да се отчислят разходите за поддръжката на газопровода на наша територия, а след това печалбата да се раздели на две, тъй като българската страна притежава само 50% от експлоатиращата компания.

Но не само това е проблемът. Проблемът е, че на практика около "Южен поток" няма абсолютно нищо ясно - нито кой колко ще печели, нито кога ще печели, нито колко ще печели. Не е ясно дори дали в близките 10 години Европа ще има нужда от тези 63 млрд. куб. м природен газ, които ще текат по него, тъй като вече стана известно, че потреблението в Германия, а и в цяла Западна Европа, драстично спада поради огромния обем мощности ВЕИ, включени през последните години. Именно поради това в Германия вече се чудят как да ни продават газа, доставен по "Северен поток"!

Ако всички тези въпроси имаха ясни и категорични отговори - "Южен поток" вече щеше да работи. Още повече, че мерките в Третия енергиен пакет бяха известни на цяла Европа още далеч преди влизането им в сила.

По-лошото обаче е, че е ясно друго. Че "Южен поток" беше замислен не като икономически, а като геостратегически проект, който целеше да гарантира сигурност на доставките на газ за Южна и Централна Европа въпреки Украйна.
С прекратяването на проекта връщаме статуквото от януари 2009 г., когато Киев започна да краде газ и остави половин Европа на студено. А както тогава, така и сега най-потърпевшата държава ще е именно България, която

няма алтернатива и получава 95% от газа от Русия

Приказките, че изграждането на интерконектори с Румъния, Турция и Гърция ще решат проблема с диверсификацията на доставките на газ са приказки за приспиване на непосветените! Дори и след като бъдат изградени, при евентуална газова криза по тях ще доставяме синьо гориво не колкото ни е нужно, а колкото е излишъкът на съседите и колкото те ни подадат. Всичко останало са опашати лъжи - никой не подава комата хляб другиму, преди да се е заситил! Следователно приказките, че Брюксел ще ни компенсира за загубите от "Южен поток", като ни даде пари за интерконекторите, са йезуитски!
Какво друго губи България от спирането на "Южен поток", освен сигурност на доставките?
Разбира се, далеч не 400 млн. евро, колкото спомена Путин.

Не и 200 млн., колкото би трябвало да останат, след като поделим приходите от транзитни такси с руската страна, съсобственик на експлоатиращата газопровода на наша територия компания. Но колкото и да са наистина те, все са повече от нищо, нали?!

Ще загубим хиляди работни места по време на изграждането и стотици - за експлоатацията му.
При разширяването на газопровода "Син поток" към Турция Русия ще отреже транзита през наша територия, така че ще загубим и сигурните около 150 млн. долара, които сега получаваме.

Но най-страшно ще е клеймото, което ще прилепне още по-плътно върху лицето на България. Защото през последните 20 години страната ни се превърна в синоним на провалени мегапроекти в Европа. Докато останалите страни пробиваха тунели под Алпите и Босфора, строяха огромни мостове и редяха тръба след тръба на газопроводи по дъното на морето и на нефтопроводи през сушата, ние прегръщахме проект след проект, водехме вътрешнопартийни борби "за" или "против" и тичахме да ги защитаваме от форум на форум в чужбина. АЕЦ "Белене", руско-гръцкият байпас на Босфора - нефтопроводът "Бургас-Александруполис", неговият американски конкурент - трансбалканският петролопровод АМБО "Бургас-Вльора", газопроводът "Набуко".

И нищо! Всичките ни политически усилия и финансови жертви, похарчените милиарди останаха ялови като националната ни мечта за обединение. Кой е виновен? Не само Русия, нали? Дали географското ни положение не е толкова стратегическо, колкото си го мислим, или политиците ни не успяват да го осребрят?!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай