„Сметанка, шефе“ може да катурне телевизия „Алма матер“

Ректорът на СУ прекрати договора с външния продуцент

„Сметанка, шефе“ може да катурне телевизия „Алма матер“ | StandartNews.com

Прословутата реклама, в която шефът на телевизия „Алма матер“ си поръчва кафенце, а репортерка с къса поличка му носи сметанка може и да катурне първата ни образователна телевизия. Ден след като бе пусната рекламата, шефът Башар Рахал бе набеден в сексизъм, а телевизията набра куп критики в социалните мрежи. Ден след това ръководството на Софийския университет, към който е телевизията, обяви, че не е съгласно с рекламата.

Вчера пред „Стандарт“ ректорът проф. Анастас Герджиков заяви, че е прекратен договорът с външния продуцент – фирма на бившия пиар на Иван Костов Михаил Михайлов. „Няма да бъдат търсени нови продуценти“, заяви той. На въпрос дали това означава, че телевизията ще се закрие, ректорът отговори, че „в момента телевизия няма, има едно учебно студио и една регистрирана марка. Ние имахме амбицията да превърнем всичко това в телевизия“. Спрени са и кастингите за журналисти, но според ректора „кастинги може да има и занапред, има достатъчно кадърни млади хора, които желаят да се реализират в тази област“. Не е ясно и каква ще бъде съдбата на сегашния директор Башар Рахал, който стана шеф, след като бе сменено предишното ръководство преди няколко месеца.

В началото „Алма матер“бе чисто учебна телевизия на Софийския университет, на след като спечели значителни средства по европроект, привлече по-сериозни интереси. Тогава бе сменено и цялото й предишно ръководство. Повечето от потребителите на канала гледат на него като на една обикновена университетска телевизия, но той работи с други университетски медии по програмата „Еразъм+“. Репортажи на телевизията са излъчвани по канали като „България он еър“ и „Би Би Си“. Последното финансиране за канала – 1,2 милиона лева, бе издействано от предишния шеф Светлана Божилова, която впоследствие бе отстранена от длъжност без посочени мотиви. Пред „Стандарт“ тя коментира само, че трябва да изчакаме, за да дадем шанс на студентите, които ще влязат в новия екип.

 

 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай