Слагат системи за охлаждане по софийските спирки

Иновацията е част от план на Столична община за адаптация към климатичните промени

Слагат системи за охлаждане по софийските спирки | StandartNews.com

Системи за оросяване ще бъдат поставени на спирките и обществените места в столицата. Те ще разпръскват вода в случаи на високи температури през лятото. Иновацията е част от план на Столична община за адаптация към климатичните промени в периода 2019- 2025 година. Той ще бъде гласуван на заседанието на Столичния общински съвет днес.

В плана влизат множество мерки за облекчаване на ефектите от глобалното затопляне в столицата. Част от тях са озеленяване на покриви, изграждане на чешми и фонтани, различни стимули за градското земеделие, засаждането на голям брой дървета в зони в който няма, развитие и изграждане на трамвайният транспорт.

Новата система на спирките ще работи с цел осигуряване на температурен комфорт чрез охлаждане. Цяла система се очаква да струва около 100 000 лева. Близо 200 000 лева пък е сумата за покривното озеленяване. Набелязаните в плана промени трябва да бъдат приложени до 2025 г.

Това е една от общо 85-те точки, които ще разгледа Столичният общински съвет на заседанието си в четвъртък. На дългата сесия общинските съветници ще обсъждат 15 доклада, внесени от главния архитект Здравко Здравков. 31 други доклада пък са внесени от различни районни кметове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай