Скандал. Журналисти осъдиха Валери Симеонов за клевета

Това са Антон Хекимян и Венелин Петков

Скандал. Журналисти осъдиха Валери Симеонов за клевета | StandartNews.com

Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти, съобщи Медиапул.

 Делото срещу него бе заведено от журналистите Антон Хекимян и Венелин Петков заради изказване на Валери Симеонов пред обществената телевизия, в което той ги обявява за корумпирани.

На 11 февруари 2020 г. тогавашният депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов гостува в сутрешния блок по БНТ. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой корумпиран политик от скандала, а Симеонов рязко обръща темата към телевизионните водещи.

Журналистиката от БНТ го пита дали той знае за корумпиран телевизионен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: "Ама наистина ли не знаете?".

Следва обяснението му: "Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена говоря. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви говори: "Ма що казвате имена на мои колеги?"

Пред съда Сименов оспорва твърдението, че е казал по адрес на двамата, че са "корумпирани телевизионни водещи". Той обяснява, че не е изричал към тях фактически твърдения, а единствено своето лично оценъчно мнение.

Симеонов се позовава на правото на свобода на изразяване, която е защитена от българската конституция и Европейската конвенция по правата на човека.

Съдия Росен Димитров обаче смята, че лидерът на НФСБ е наклеветил журналистите, като им е приписал престъплението "корупция".

Валери Симеонов е осъден да плати по 8000 лв. на всеки един от двамата журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай