Сивилов: Путин е либерал спрямо руските националисти

Сивилов: Путин е либерал спрямо руските националисти | StandartNews.com

По времето на служебния кабинет с премиер Георги Близнашки социалният министър Йордан Христосков заедно с група експерти подготви обемист доклад за вариантите пред пенсионната реформа. Той бе връчен на новото правителство на Бойко Борисов. Как вървят дебатите и вслушват ли се управляващите в съветите на консултативния съвет, попитахме бившият социален министър и бивш управител на НОИ.

Големият проблем е, че Западът не го осъзнава, казва историкът Александър Сивилов

- Г-н Сивилов, как разстрелът на руския опозиционен лидер Борис Немцов ще се отрази на политическата ситуация в Русия и извън нея?

- Убийството може напълно да разстрои сегашна външнополитическа позиция на Русия. Смятам, че то е свързано повече с международната ситуация, отколкото с вътрешно-политически проблеми. Видяхме, че на световната сцена се появи един широк фронт, който очертава по-голямата част от Запада като критици на Кремъл. Във вътрешен план - наистина се събраха много хора на траурното шествие в памет на Борис Немцов. Митингът обаче не беше грандиозно събитие. На фона на Русия дори да се съберат 1 млн. души, това не значи, че имаме сериозна и огромна опозиция.
Покушението целеше да дестабилизира режима. Донякъде почеркът прилича на убийствата на Анна Политковская и Александър Литвиненко. Цели се да бъде организирано общо недоволство в страната. Засега тези опити не успяват, въпреки че определено има видими настроения срещу Путин. На фона на Крим и войната в Украйна е по-възможно да станем свидетели на консолидация на неговата власт. Увеличава се подкрепата на мнозинството от руснаците към президента. Процесите способстват за засилване на системите за пропаганда вътре в страната.

- Близките на Немцов и опозицията имат две подозрения - че Владимир Путин стои зад атентата или че създадената атмосфера на нетърпимост е дала отровни плодове.

- Версията, че Путин е свързан това убийство, е, меко казано, безумна. Руският президент няма никаква полза да убие човек, който от 2009 г. практически е без сериозна политическа позиция и силно влияние в обществото. Главата на опозицията е Алексей Навални, а не Немцов. Убитият политик отдавна нямаше влияние, което да притеснява Путин, камо ли стабилността на цялата система.

- Обяснението на опозицията, е че убийството на Немцов цели да бъдат наплашени недоволните от властта и те да се снишат.

- Системата за борба с опозицията в Русия е съвсем друга. Навални например непрекъснато го вкарват в затвора. Властите биха могли да репресират Немцов по безброй начини и да го спрат от участие в политиката. Да се стигне чак до убийство - дълбоко се съмнявам. Събитията прекалено съвпадат - покушението е много близо до назначения протест на опозицията (Опозиционният марш бе отменен и вместо него се проведе траурно шествие - б.р.), за да можем да кажем, че има някаква намеса на властта. Напрежението в Русия нараства, което е обяснимо с оглед на факта, че тя е включена във военен сблъсък в Украйна. Съпротивата в руското общество е доста голяма. Трябва да се има предвид, че и от икономическа гледна точка, с включването на Крим и финансовите средства, които трябва да бъдат изпращани в Източна Украйна, разходите се отразяват върху настроенията на руснаците. Напрежение има, но не можем да кажем, че то е причината за това убийство. Крайни националисти съществуват в Русия и все повече засилват позициите си. Големият проблем на западните лидери е, че те не съзнават, че на фона на националистите Путин е направо либерал.

- Дали ще има нов кръг от икономически санкции срещу Русия, след като от Вашингтон вече го предложиха?

- САЩ говорят за засилване на санкциите, а сред общия тон единствено Германия зае по-неутрална позиция. Останалите западни страни изглеждат ясно предубедени, че Путин е намесен в цялата работа. Самият факт, че ЕС призова за безпристрастно разследване и открит съдебен процес говори, че се съмняват в независимостта на руското правосъдие. Аз обаче не очаквам Европа да успее да се обедини около налагането на нов кръг от санкции във връзка с убийството. Ако има санкции, те ще бъдат предизвикани от събитията в Украйна.
Освен това засега няма доказателства за покушението в нито една посока и нищо не е ясно. Според мен шансът да бъдат намерени истинските извършители е много малък, защото те вероятно са професионалисти, които са прикрили добре следите си. Не се съмнявам обаче, че в Русия ще бъдат намерени хора, върху които да бъде хвърлена вината. Това разкритие е нужно на обществото и властта в Кремъл ще си свърши работата.

- Има и трета хипотеза - че някакъв втори властови център около силовите структури или около олигарсите стои зад разстрела на Немцов с цел да дестабилизира страната и да извърши преврат срещу Путин. Възможен ли е такъв сценарий?

- За момента не виждам в Русия втори властови център, който би могъл да се противопостави на Путин. Настина, режимът в Кремъл през последната година е изцяло консолидиран и не се очертава никой друг, който да може да излезе на преден план. Виждаме, че президентът държи олигарсите - показателен беше начинът, по който те бяха накарани да вложат пари в Сочи, което безспорно няма да им донесе никакви печалби. От силовите структури например министърът на отбраната Шойгу е с доста по-радикални възгледи от Путин, но за момента няма шансове да заеме неговото място. В момента не се забелязва алтернатива в руската политика.

- Очаквате ли някакво отражения на събитията в Москва върху украинския конфликт?

- Не мисля, че по някакъв начин покушението може пряко да се отрази на конфликта в Украйна. В началото се чуха версии на разследващите за участие на украинското разузнаване, но после тези версии изчезнаха от руските медии. После се появи версия за чеченски терористи, която също изчезна. Като цяло атентатът беше предвиден предимно за вътрешна консумация - да разбуни духовете в Русия. Разчиташе се, че проявите на недоволство биха могли да доведат и до промяна на политиката в Украйна, но както виждаме, не се изпълнява предвиденият от атентаторите сценарий.

- Бившият вицепремиер Анатолий Чубайс призова всички страни в руския конфликт - и либерали, и националисти, да се спрат, преди да е станало късно. Възможно ли е рязко изостряне на политическите противопоставяния и ескалация на насилието?

- Подобно развитие звучи като теория на конспирацията. Опозицията е на доста слаби нива и няма възможност за влияние. През 2012-13 г. бе силното време на либералите, но днес то е отминало. За техния залез е виновна намесата на Запада в конфликта в Украйна и на вътрешните либерални организации, които се дискредитираха заради връзките си с чужбина. Масата от населението ги разглежда не като поддръжници на независимото мислене, а по-скоро като сили, прокарващи западното влияние.

- Президентът Путин на среща (вчера б. ред.) в руското вътрешно министерство е нарекъл убийството "позор и трагедия за страната" и е наредил да се вземат мерки срещу "цветните" революции, екстремизма и крайния национализъм. Какво се крие зад този ход?

- Владимир Путин има интерес да се бори срещу национализма, който се засилва. Например национал-болшевиките, макар и да не са силни като преди, остават влиятелни. Има и много неонацистки групировки в страната, които вследствие на полиетничния характер на Руската федерация, придобиват все повече популярност сред населението. Президентът има желание да ограничи влиянието и да наложи контрол над крайните елементи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай