Сирия и Иран хвърлят прах в очите на света

Израел няма да допусне преминаването на "червените линии", казва посланик Шаул Камиса Раз

Сирия и Иран хвърлят прах в очите на света | StandartNews.com

Напрежението в Близкия изток се повиши от две тревожни събития през последните дни. Терористичната организация Хизбула неотдавна се опита да прехвърли оръжия, включително ракети "Земя-земя", от Сирия в Ливан с цел на бъде атакуван Израел от ливанска територия. След това Тел Авив залови кораб с високотехнологични ирански ракети за терористите от Хамас в Газа и джихадистите в Египет. Корабът е част от секретна операция на Иран за доставка на оръжия, които терористите да използват срещу Израел, обясни израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Стандарт" потърси за коментар Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Израел у нас.

- Ваше превъзходителство, как реагира Израел на нарасналата опасност?

- Заради опасната ситуация Израел ясно е очертал "червени линии" за сигурността си. Няма в никакъв случай да позволим прехвърлянето на оръжия от Сирия към Хизбула и от Иран към Хамас. Израел ще продължи да се защитава от заплахите все едно от къде идват те. Ние сме въвлечени в тази реалност не по наше желание, но сме длъжни да осигурим нормални условия на живот на нашето общество и държава. Израел не може да бъде приспан от уверенията за мирни намерения от страна на Иран и други държави. Защото имаме дългогодишен опит с терора, идващ от Сирия и Иран.

- Иран през последните месеци промени тона и действията си на международната арена, а Сирия се съгласи да бъдат ликвидирани химическите й оръжия.

- И преди, и сега Израел е убеден, че изкуствената промяна в тона на Сирия - уж проявената готовност да предаде химическото си оръжие или на Иран - уж да прекрати ядрената си програма, е само хвърляне на прах в очите на света.

Причините за този театър са лични интереси и тънки сметки

Иран и днес е основен източник и износител на терор в световен мащаб. Техеран продължава да създава условия за развитие на ядрената си програма, като прави това без грам срам или притеснение, подигравайки се на световната общественост. Продължава да снабдява с оръжие всевъзможни джихадистки терористични организации по света, да ръководи и финансира операции. В резултат невинни хора биват убивани с цел да се влияе на политически процеси. Това ясно личи от разкриването на контрабандните доставки на оръжия в Ливан, идващи от Сирия и организирани от Иран. Иран финансира шиитското население на Южен Ливан, за да затвърждава позициите си там. Вижда се и от непрекъснатите ирански опити за въоръжаване на Хизбула с най-модерно оръжие през Сирия. Иран подкрепя също и организации, които действат в Газа. Правят се и опити за сближаване и ново партньорство със Хамас. Иран подкрепя и джихадистки организации в Египет, за да дестабилизира правителството в Кайро, а също и за действия срещу Израел от Синай.

- Какви мерки предприема Израел за защита?

- Армията и силите ни за сигурност успяват да предотвратяват много от опитите за трансфер на оръжие. Понякога това става и далеч от границите на Израел. Последните дни също бе разкрита и спряна подобна доставка. Този път на стратегически ракети "Земя-земя", произведени в Сирия и изпратени до Иран. В Иран те са били пакетирани като циментови пратки, качени на кораб и отправени до Хамас или подобни организации в Газа или в Синай. Тези ракети са смъртоносно оръжие с обсег до 200 км и бойната глава 140 кг. Те могат да поразят огромен брой хора в гъсто населени места. Засичането на тази доставка предотврати големи загуби и материални щети, както и сериозен ответен удар, който Израел би нанесъл след подобна атака. Доставката, заловена от Израел, доказва истинската същност на Иран.

Отново пролича, че Техеран е източник на войни и терор

За пореден път Израел разбира, че е длъжен да разчита само на себе си по отношение на сигурността. Подобни събития трябва да отворят очите на общественото мнение. Трябва да стане ясно, че подходът към Иран трябва да е друг.

- В какъв смисъл?

- Международната общност трябва да спре да се впечатлява от декларациите на Иран, защото същността на политиката му не се е променила. Нито се е променил стремежът му да има ядрено оръжие. Трябва да е категорично ясно, че Иран е заплаха не само за Израел, но и за страните от Залива, за Европа и за целия свят.

- Тези дни българското разследване на атентата в Сарафово откри нов, трети участник в терористичната атака, в която през 2012 г. загинаха няколко израелски граждани и един българин. До какви изводи е стигнало израелското разследване?

- Този кървав атентат, от който измина година и половина, промени разбирането за сигурността в България, но същевременно насърчи и заздрави връзките й с Израел. Всичко, свързано с хода на следствието, изготвянето на обвинителен акт и започването на съдебно производство срещу Хизбула, е в правомощията на българското правораздаване. Защото атентатът бе извършен на територията на България. Знам, че разследването е в много напреднала фаза. Появи се новина, че са открити следите на допълнителен участник терорист. Използвам случая отново да благодаря на българските следствени органи и службите, които извършват в момента сложна оперативна работа, за да се попълнят всички липсващи части от пъзела, така че по най-ясен начин да се представи делото в съда и да се започне в най-скоро време съдебното производство. Израел е изключително благодарен и задължен на България, че когато през 2013 г. бяха събрани достатъчно доказателства, Хизбула бе посочен като отговорен за касапницата. Така Хизбула бе включена от ЕС в "черния" списък на терористичните организации.

- За атентата има заподозрян и гражданин на Канада от ливански произход. Има ли нова информация за този нишка?

- Следствието още е в ход. Трябва да оставим професионалистите да си свършат добре работата, за да се получи цялостната картина, свързваща всички фактори в атентата.

- В миналото вие бяхте военен аташе в Украйна. Как може да се избегне по-нататъшната ескалация на конфликта между новите власти в Киев и Русия?

- Израел има приятелски отношения и с двете държави. Тук в София аз съм в много добри връзки с посланиците на Украйна и Русия. Поканих ги в резиденцията си. И за да разчупим напрежението,

предложих тост с чаша вино с пожелание за приятелство и мир

Защото, когато има спор или конфликт, трябва да намаляваме напрежението чрез умереност и такт, всячески да запазваме приятелските отношения и да възстановяваме нормалните отношения. Вярвам, че стъпките на САЩ и ЕС, на всички сили, които посредничат между Русия и Украйна, работят в правилната посока, т.е. за потушаване на пламъците, преди да са лумнали. Защото войната винаги създава болезнени проблеми и за двете воюващи страни и за международните отношения.

- Българо-израелските връзки видимо стават по-интензивни. Какво предстои в отношенията през 2014 г.?

- Годината ще бъде много дейна. Израелските инвеститори отново проявяват заинтересованост от българската икономиката. Заговори се за възобновяване на инвестиционния процес. Засега внимателно, но все пак отново се вижда интерес сред израелските компании към българските пазари. Това е резултат на правилно разчетените усилия на българското правителство. То

дава нов шанс на израелските инвеститори

да се включат активно в българската икономика.

- В кои области интересът е най-силен?

- Налице е осъзнат потенциал в земеделието, туризма, технологиите и научните изследвания. Говори се и за проекти за високотехнологични банкови инсталации, както и за създаване на компании по израелски стандарт в България. Очакват се и инвестиции в инфраструктурата на България, във водоснабдяването и пречистването на водни ресурси.

- Други области на сътрудничеството бихте ли посочили?

- Имаме отлични взаимоотношения в националната сигурност и във вътрешната сигурност. Налице са и конкретни резултати. Представители на двете правителства водят стратегически диалог, специалисти по вътрешната сигурност си разменят посещения. От края на 2013 г. досега в Израел на посещения в Израел бяха и трима български министри. Израел е готов да сподели знанията си в борбата срещу тероризма. Израел бе посетен и от българския главен прокурор. Различни израелски представители ще дойдат в България в близко време. Очакваме и българският премиер Пламен Орешарски да посети Израел. Предстои в София и общо заседание на правителствата на България и Израел, защото предишното бе в Йерусалим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай