Ще пратим "Б" отбора да преговаря с ГЕРБ

Ще пратим "Б" отбора да преговаря с ГЕРБ  | StandartNews.com

Димитър Дъбов е зам.-председател на БСП. Дни след тежката загуба на левицата на предсрочния парламентарен вот разговаряхме с него по най-горещата тема на седмицата - резултатите от изборите. В навечерието на първото заседание на НС на БСП след изборите - ще има ли оставки в ръководството и къде е мястото на левицата в управлението на страната?

Събирачи на преференции да не поставят ултиматуми на БСП, казва Димитър Дъбов

- Г-н Дъбов, готови ли сте с анализа на резултатите от вота, в който БСП претърпя тежка загуба ?

- Изпълнителното бюро на БСП има готовност да излезе със свой анализ пред националния съвет на партията за участието ни в извънредните парламентарни избори, на които както вие отбелязахте, се представихме далеч по-слабо от обществените очаквания и далеч от нашите, собствени възможности и очаквания. Разбира се, имаше и причини за този резултат. Най-общо казано, това би могло да е фактът, че ние излизаме от управлението, в което бяхме заедно с ДПС. Но не резултатите от управлението, тъй като бяха направени немалко неща за този период, а по-скоро съвместното ни участие с ДПС доведе до отлив на гласове от БСП. Държа да припомня, че това се случва за втори път след наше съвместно управление с Движението. Същото се случи и през 2009 година и ни трябваха няколко години да възстановим доверието сред нашите симпатизанти. Миналата година имахме нелош резултат и сега отново сме на изходна позиция, което определено трябва да ни води към някои изводи. Вторият момент според мен е заради някои впечатления от действията на БСП, които останаха в нашите поддръжници - по отношение на това дали водим достатъчно лява политика. Истината е, че когато си в коалиция, не можеш да налагаш изцяло волята си за провеждане на своите политически решения и позиции. Мога да дам и конкретни факти.

- Например?

- Едното е свързано с въвеждането на прогресивното подоходно облагане. Останахме неразбрани и в позицията си по отношение на конфликта Украйна - Русия. Имаше и други наши по-колебливи позиции, които доведоха и до реакция сред една част от нашите симпатизанти. Протестният вот, който миналата година ние събрахме от управлението на ГЕРБ доведе до високия резултат на изборите през 2013 година, но сега този протестен вот отиде при малките партии. Тези гласове не отидоха при ГЕРБ, те също получават по-малко депутати. Но този път протестния вот се струпа при малките партии, в очакване през тях да се случи нещо по-добро.

- В петък е заседанието на НС на БСП, ще говорите ли отново за оставки в ръководството?

- Оформи се група за натиск от 3-4 души. Няма да коментирам Румен Овчаров, който е член на националния предизборен щаб и работи и за европейските, и за сегашните избори. Не знам до колко е уместно да бъде в критична поза в момента. В тази група са и Георги Кадиев, Нидал Алгафари, който няма нищо общо с БСП, и не знам защо излиза като коментатор по медиите. Само преди няколко месеца Кадиев се отказа сам от депутатстване и от участие в Националния съвет. Сега отново влиза в парламента с помощта на преференциите. Кадиев има добър семеен бизнес, казвам го в най-положителен план. Но бе един от малкото хора, който не беше засегнат от ГЕРБ. А близо 90 процента от хората с лява ориентация, които имаха фирми, бяха силно пресирани по време на управлението на ГЕРБ. Държа да кажа, че Изпълнителното бюро и Националния съвет направиха на два пъти през последните няколко месеца промени в състава си. Четох за искането на Кадиев за 100 процента промени, но не изглежда твърде реалистично. Все пак председателят на партията съгласно нашия устав има думата за състава на бюрото. И ако Михаил Миков прецени, могат да бъдат правени такива през следващите месеци. Държа да подчертая обаче, че всеки уважаващ себе си ръководител, взема решение по лично убеждение, а не чрез външен натиск. Особено когато е медиен, защото може да доведе и до обратния ефект.

- Преференциите в листите на БСП обаче показват силни солови играчи, не сте ли съгласен? Ето примера с Кадиев - почти 6000 гласа, Весела Лечева..

- Вижте, аз съм убеден, че хора, които са критично настроени към ръководството на БСП, със сигурност са подкрепени. Но трябва да отбележа, че на повечето места при събирането на преференции имаше и доста комерсиален елемент. Трябва да кажа, че имаше "събирачи на преференции", които настояваха пред различните партийни ръководства и в нашата партия, а и имам страничен поглед и при другите партии, "виж там, организирай ни малко преференции". И идеята лично, познавайки някого, да гласуват за даден кандидат, защото смятат, че той е по-добър, в голяма степен се загуби. С цел да се натрупат повече преференции, една част от гласувалите дори не знаеха за кого са давали гласа си. И според мен на места се получи сериозно компрометиране на преференциалния вот. не на последно място с преференциите се получиха и много сгрешени бюлетини.

- Как оценявате работата по време на кампанията на коалиционните партньори?

- По различен начин. Една част от тях доста сериозно участваха в кампанията. Например при мен в 17-ти изборен район Пловдив - област, Цветелин Кънчев получи 3600 преференции, представителят на Движението за социален хуманизъм Ангел Чакъров - над 500 преференции, което си беше принос към нашите листи.

- Лидерът на ГЕРБ инициира преговори от следващата седмица в два тура. На кого ще делегирате права от Позитано 20 за първия?

- Гледайки, че ГЕРБ праща втория отбор в преговорите, ние също ще отговорим адекватно с представители на ръководството на партията, на Изпълнителното бюро.

- Каква е прогнозата Ви за съставянето на правителство?

- Според мен, е възможно да бъде съставено правителство, за да бъде управлявана държавата. Председателят на нашата партия Михаил Миков още вечерта след изборния ден заяви, че ние ще проведем тези разговори с останалите политически сили. Но избирателите са ни отредили мястото на опозиция в 43-тото Народно събрание.

- Колко живот давате на 43-тото Народно събрание?

- Следващият парламент може да има и пълен мандат. Зависи как ще се държат партиите в следващото народно събрание. Ако за разлика от предишния парламент депутатите ходят на работа, участват конструктивно в заседанията на комисиите, в дебатите и гласуването в пленарна зала, имат законодателни инициативи, т.е Народното събрание функционира пълноценно. При това положение може да има и пълен мандат. Ако това не се случи, тогава може да има предсрочни избори.

- Как ще работите с АБВ? Може ли да има отлив от ПГ на БСП към тази на АБВ или в обратна посока?

- АБВ са самостоятелна партия и отношението към тях ще бъде каквото е към останалите парламентарно представени партии - нито по-близко, нито по-дистанцирано.

- Каква е оценката Ви за състава на бъдещата парламентарна група на БСП?

- Излъчили сме компетентни хора, със сериозен стаж и опит в народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай