Ще искаме лиценз за бързите кредити

Ще искаме лиценз за бързите кредити | StandartNews.com

Промените в закона за потребителския кредит бяха приети на второ четене в парламента. Гласуваните текстове премахват таксата за предсрочно погасяване на ипотечните заеми. Налага се и таван от 50% на разходите по бързите кредити. Промените обаче предизвикаха противоречиви реакции. Предлагаме мненията на депутата от БСП Георги Кадиев, който бе сред най-активните застъпници на поправките, и на неговия опонент - икономиста Владимир Каролев.

Георги Кадиев, депутат от БСП

- Г-н Кадиев, да очакваме ли опити за прегласуване на текстовете по тавана на лихвите през есента?

- Нови опити няма да има. Както вече казах, по-скоро Крим ще прегласува референдума си, отколкото ние да си прегласуваме текстовете. Животът ни го налага, хората го искат и тук няма никакво значение какво мислят партийните лидери. Единственото важно е какво иска избирателят, а избирателят ясно и категорично ни каза, че иска защита за себе си. Разбира се, промените не са перфектни и след известно време практиката ще покаже доколко работят или не новите текстове. Но трябва да мине поне година, за да видим как вървят нещата.

- Банките имаха претенции по поправките.

- Банките искат да няма ограничения, защото те считат, че това ограничава тяхната гъвкавост. И дори когато не ги засяга пряко, както е случаят с тавана на лихвите при "бързите кредити", който е около 50 процента и банките никога не го достигат, дори и в такива ситуации те са против, защото това изпращало лош сигнал. Но аз не мисля така. Имаха претенции по т.нар. псевдотакси. Поискаха да останат таксите за разглеждане на разрешението за отпускане на кредит. И ние се съгласихме, защото при тази процедура банките наистина имат разходи по изготвяне на различни документи и справки. Сега очаквам реакция от тяхна страна по отпадането на наказателната лихва по вече съществуващи кредити. Според нас това е оръжието, което ние даваме на кредитополучателя, за да може да избере банката с най-добри условия.

- Доколко с новите текстове слагате юзди на фирмите за бързи кредити и стои ли на дневен ред все още идеята за преминаването им в лицензионен режим?

- Те в момента са на регистрационен режим в БНБ, т.е. няма лицензиране, а просто деклариране, че ще се занимават с такава дейност. И тъй като са небанкови институции, т.е. те не събират депозити, в този смисъл БНБ не се интересува от тях. Те са само кредитодатели. Според мен е хубаво да минат на лицензионен режим, тъй като практиката показва, че само за няколко години станаха над 190 такива институции. За мен е абсолютно задължително да останат под контрола на БНБ, а не под контрол на КФН, каквито идеи чувам, че има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай