Шок с транспорта в София! Липса на пари изкарва шофьорите на стачка

Търси се диалог с правителството, с оглед услугата да бъде подпомогната

Шок с транспорта в София! Липса на пари изкарва шофьорите на стачка | StandartNews.com

През последните 2 години градският транспорт в София работи в ковид пандемия, което доведе до намаляване на броя на пътниците. Към това от средата на миналата година се добави и значителният ръст в цените на енергоносителите. Изпаднали сме в перфектната финансова буря, заяви пред БНТ заместник-председателят на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет Зафир Зарков.

Според Зарков Столичната община е ангажирала 36% от данъчните приходи за субсидиране и компенсиране на градския транспорт. Ето защо се търси диалог с правителството, с оглед услугата да бъде подпомогната.

В противен случай има риск за заплатите на служителите в столичния транспорт, каза още Зарков. Ако няма адекватно отношение от страна на правителството, безспорно това ще доведе и до намаляване на интервала на движение на превозните средства.

Има недофинансиране в размер на почти 144 млн. лева, допълни общинският съветник.

Вчера стана ясно, че шофьорите от градският транспорт в столицата ще излязат на протест на 18 май. Ще бъдат блокирани няколко възлови кръстовища на територията на София, съобщи Иван Кирилов - председател на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Федерацията проведе среща с ръководствата на синдикалните си организации в “Столичен автотранспорт” ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД по повод нарасналото напрежение във връзка с несигурността в своевременното изплащане на трудовите възнаграждения на работещите в дружествата.

Иван Кирилов посочи, че всички работещи в четирите дружества, които не са на работа, ще бъдат призовани да дойдат и да протестират, за да постигнат целите си.

„Евентуално да направим и една бъдеща среща с министър-председателя, с министъра на финансите. Това да провокира една такава среща с ясната цел да се дофинансират дружествата“, посочи той. Кирилов каза след срещата, че са се обединили върху това, че е крайно време държавата да обърне внимание на този вид транспорт. „Независимо, че последните около 6 месеца акцентираме нееднократно затова, че е необходимо дофинансиране, за да може да оцелеят дружествата, налице няма такова“, заяви синдикалистът.

Кирилов призна, че не им остава нищо друго, освен да извършат "едно протестно действие през другата седмица". "С което да апелираме да ни се обърне внимание, да се отпуснат средства, за да може да бъдат обезпечени дружествата и да функционират нормално“, каза той.

Ситуацията е изключително тежка, заяви и Йордан Младенов, председател на синдикална секция „Подкрепа“ към „Столичен автотранспорт“.

„В момента започваме да изолираме доста автобуси да седят така по плаца, да не се използват да возим гражданите, предвид това, че няма пари за части и то даже за много елементарни неща. Очертава се, ако така продължава държавата да не ни подпомогне, съкращаване на коли по линии, съкращаване на персонал. Дано гражданите на столицата да ни разберат и да ни подкрепят. Аз не вярвам те да бъдат доволни при съкращаване на доста от линиите на автобуси, дали ще им бъде по-добре да чакат по 15-20-30 минути повече”, каза Младенов.

По-рано кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че над 330% е увеличението на сметката за природния газ, която е платил „Столичен автотранспорт” за първите четири месеца на тази година в сравнение със същия период през 2021 г., но до момента дружеството не получава и никакви компенсации заради повишената цена на природния газ. Над 230% пък е увеличението на сметките за електрическа енергия на „Метрополитен“ и „Столичен електротранспорт“. Получените компенсации за ток са под 1/3 от разхода за ток.

Фандъкова каза, че почти 40% от данъците на софиянци отиват за подкрепа на градския транспорт, а това лишава от финансиране други проекти. Заради огромния скок на горивата обаче дружествата продължават да трупат загуби, които не могат да се компенсират и от направените оптимизации, включително и съкращения на персонала. Апелирам за диалог с държавата, за да осигурим услугата, от която софиянци, които произвеждат 40% от брутния вътрешен продукт и внасят в държавния бюджет 9 млрд. лв. годишно, имат право, каза още Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай